Πρόληψη καρκίνου πρωκτού σε gay και οροθετικούς

10/12/2015
Γράφει ο Δρ. Απόστολος Σταματιάδης Χειρουργός - Πρωκτολόγος

Ο καρκίνος πρωκτού και οι δυσπλασίες λόγω μόλυνσης με τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στους gay και bisexual, ειδικά στους οροθετικούς. Ο καρκίνος πρωκτού πολύ συχνά προκαλείται από τον ιό HPV που πολύ συχνά μεταδίδεται με την πρωκτική επαφή. Ο ιός αυτός είναι ασυνήθιστα συχνός- αποτελεί τη συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση.

Στους gay η συχνότητα μόλυνσης του πρωκτού με τον HPV είναι αρκετά υψηλή (60%), ο ιός ανευρίσκεται στον πρωκτό των straight σε 15%. Ο ιός μεταφέρεται στον πρωκτό κατά την πρωκτική επαφή, με το χάδι, τα παιχνίδια, ακόμη μπορεί να μεταφερθεί από το πέος και με το πλύσιμο. Η πλήρης πρωκτική επαφή δεν είναι απαραίτητη για την μόλυνση του δέρματος ή του εσωτερικού του πρωκτού. Το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει απόλυτα από την μόλυνση, σε αντίθεσή με τον HIV. Εάν συνυπάρχει μόλυνση με τον HIV τότε η συχνότητα μόλυνσης με τον HPV φθάνει μέχρι το 90%.

Υπάρχουν περί τα 150 τύποι του HPV. Από αυτούς, λίγοι προκαλούν συμπτώματα,, 40 μολύνουν τα γεννητικά όργανα. Συχνά, η μόλυνση γίνεται με περισσότερους από ένα τύπο HPV. Συνήθως η ανοσολογική άμυνα του οργανισμού καταφέρνει να προκαλέσει υποστροφή του HPV.

Τις περισσότερες φορές, η μόλυνση με τον ιό HPV δεν γίνεται αντιληπτή και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Ορισμένοι τύποι HPV προκαλούν κονδυλώματα γύρω και μέσα στον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα. Αν και είναι ενοχλητικά, τα κονδυλώματα δεν εξελίσσονται σε καρκίνο και δεν απειλούν την ζωή.

Ορισμένοι επικίνδυνοι τύποι HPV παραμένουν στον οργανισμό, ειδικά εάν ο οργανισμός είναι εξασθενημένος. Οι επικίνδυνοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις που ονομάζονται δυσπλασία – υψηλόβαθμη ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (HGAIN). 10-15% των αλλοιώσεων HGAIN εξελίσσονται σε πραγματικό καρκίνο μέσα σε 3-5 χρόνια. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου καρκίνου πρωκτού είναι η μόλυνση με τον ιό HIV, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, χαμηλά CD4 στο παρελθόν, το κάπνισμα, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και η μη χρήση προφυλακτικού.

Στους οροθετικούς, η αποβολή του ιού είναι πιο δύσκολη και η μόλυνση πιο επιθετική επειδή το ανοσοποιητικό είναι αδύναμο. Η χρήση αντιρετροιικών φαρμάκων δεν προφυλάσσει από την εμφάνιση δυσπλασιών και καρκίνου στον πρωκτό.

Η συχνότητα των gay που προσβάλλονται από τον καρκίνο πρωκτού αυξάνεται συνεχώς, ειδικά στους οροθετικούς. Οι gay έχουν συχνότητα εμφάνισης καρκίνου 20 φορές πιο μεγάλη από τον γενικό πληθυσμό. Περίπου το 50% των gay οροθετικών θα παρουσιάσουν στην ζωή των προκαρκινωματώδη δυσπλασία στον πρωκτό. 10% των gay οροθετικών θα παρουσιάσουν καρκίνο στον πρωκτό.

Η εξέλιξη σε καρκίνο επισυμβαίνει σε πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες. Στα πρώτα στάδια του καρκίνου του πρωκτού δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αργότερα, το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο κνησμός, εκροή υγρών, ο πόνος, συνεχής ή κατά την αφόδευση ή την πρωκτική επαφή. Μια διόγκωση ή αίμα στον πρωκτό μπορεί να οφείλεται πάλι στον καρκίνο πρωκτού. Γι΄ αυτό τον λόγο, συχνά γίνεται λάθος διάγνωση σαν αιμορροΐδα. Ο καρκίνος πρωκτού αντιμετωπίζεται με εγχείρηση ή με συνδυασμό χημειο-ακτινοθεραπείας.

Η πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού είναι εύκολη, αρκεί να υπάρξει ενημέρωση από το κράτος και τους υπεύθυνους φορείς. Στην Ελλάδα η πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού στους gay και τους οροθετικούς είναι στα σπάργανα λόγω πολύ ελλιπούς ενημέρωσης.

Στο πρωκτολογικό ιατρείο μας γίνεται έλεγχος δυσπλασιών πρωκτού και πρόληψη καρκίνου από τετραετίας. Οι gay ελέγχονται μια φορά κάθε τρία χρόνια και οι οροθετικοί μια φορά τον χρόνο για την διάγνωση και την θεραπεία των δυσπλασιών. Οι gay πρέπει να ελέγχονται τακτικά γιατί πολύ συχνά παρουσιάζουν ενδοπρωκτικά κονδυλώματα τα οποία δεν είναι αντιληπτά.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι εύκολη. Ο έλεγχος των δυσπλασιών γίνεται με την κυτταρολογική πρωκτού (pap-test). Καλύτερος έλεγχος γίνεται με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας, (λεπτομερής εξέτασή του πρωκτού με μεγέθυνση και λήψη δειγμάτων για βιοψία). Εάν διαγνωσθούν σημαντικές δυσπλασίες, αυτές αντιμετωπίζονται εύκολα, χωρίς νάρκωση, με πολύ καλά αποτελέσματα. Με συνεχή έλεγχο ανά έτος, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου πρωκτού μειώνεται θεαματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα του πρωκτού επισκεφτείτε το proctology.gr




Δες και αυτό!