Τα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

 

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

της Virginia Woolf

21 Νοεμβρίου 2015 – 22 Απριλίου 2016

Ορμή, λαχτάρα, απελευθέρωση. Ανήσυχο θέατρο και για εφήβους. Ο Δημήτρης Καραντζάς συναντά τη Βιρτζίνια Γουλφ σε ένα έργο που αποτελεί ύμνο στη φιλία.

Τα Κύματα αφηγούνται την ιστορία μιας παρέας φίλων, από την πρώτη μέρα του σχολείου έως τη δύση της ζωής τους. Έξι φίλοι που μεγαλώνουν με διαφορετικά όνειρα, διαφορετικούς στόχους, ερωτεύονται, απογοητεύονται, ξαναπροσπαθούν, βιώνουν την απώλεια, ματώνουν και θριαμβεύουν άδοξα και ένδοξα. Άλλοτε ακολουθώντας την «άμπωτη» και άλλοτε την «παλίρροια» του λόγου, το κείμενο μιλά για τη φιλία, τον έρωτα, τη διαφορετικότητα, τη ζωή που περνάει, την απώλεια, την αγωνία της ύπαρξης και της συνύπαρξης· ανησυχίες που όλες ξυπνούν με ορμή στην εφηβεία.

Η Στέγη αναθέτει φέτος στον Δημήτρη Καραντζά, έναν από τους δημιουργούς της νέας γενιάς που έχει ξεχωρίσει για την ιδιαίτερη σκηνική του γλώσσα, την παράστασή της που απευθύνεται και σε εφηβικό κοινό. Ο σκηνοθέτης, μετά την ευρωπαϊκή επιτυχία με τον Κυκλισμό του τετραγώνου του Δημήτρη Δημητριάδη, επιστρέφει στη Στέγη και καταθέτει μια παράσταση-πρόταση βασισμένη στο έξοχο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ, εξελίσσοντας την ιδέα ενός ανήσυχου θεάτρου για εφήβους. «Τα κύματα ήταν αγαπημένο μυθιστόρημα από τα χρόνια της εφηβείας μου» εξομολογείται ο ίδιος. «Η παράσταση, εστιάζοντας στο ρυθμό, τη μουσικότητα του λόγου και τη δραματουργία του ήχου, προσπαθεί από σπαράγματα να συνθέσει ένα τραγούδι, μια οικουμενική φωνή μέσα από την οποία ανά τους αιώνες οι άνθρωποι –περαστικοί– προσπαθούν να αντιληφθούν το μυστήριο της ζωής.»

 

b_waves02 (902)

 

Βασισμένο σε αποσπάσματα της μετάφρασης του Άρη Μπερλή.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Βοηθός σκηνοθέτη, συνεργασία στη διασκευή & οργάνωση παραγωγής: Θεοδώρα Καπράλου

Ηχητική δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή

Βοηθός σκηνογράφου: Στεφανία Ηλέκτρα Πανταβού

Ερμηνεύουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογένης, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης

Επιμέλεια μαλλιών: Talkin’ Heads

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

 

 b_waves03 (14)

Περισσότερες πληροφορίες

Η Στέγη, ήδη από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, εγκαινίασε μια πολιτική υποστήριξης εφηβικού θεάτρου ποιότητας στη χώρα μας. Συνεργάστηκε με την πρωτοπόρο στο εφηβικό θέατρο ομάδα Grasshopper-Youth και την ιδρύτρια και καλλιτεχνική υπεύθυνή της, τη σκηνοθέτη και παιδοψυχίατρο Σοφία Βγενοπούλου. Η Στέγη και η ομάδα Grasshopper-Youth καθιέρωσαν το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, αλλά και την ανάθεση έργων για εφήβους σε καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Το πρώτο εφηβικό έργο που ανέβηκε ήταν το Στην οθόνη φως του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (2012-13). Ακολούθησαν τα Ελεύθερα ύδατα του Γιάννη Τσίρου (2013-14) και Το τρένο του Λένου Χρηστίδη (2014-15). Πέρυσι, η πρόταση της Στέγης για την Εφηβική Σκηνή ήταν μια παράσταση «θεάτρου της επινόησης» (devised theatre), το Όχι αθώος πια, σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη.

 

«Η Βιρτζίνια Γουλφ βρίσκεται μέσα στη μεγάλη παράδοση της δυτικής λογοτεχνίας και συναριθμείται με τον Προυστ και τον Τζόυς στην τριάδα των μεγάλων καινοτόμων πεζογράφων που άνοιξαν νέους δρόμους στο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Από τους κύριους και πιο μαχητικούς πρωταγωνιστές του “μοντερνισμού”, είχε πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως η επανάσταση στο ύφος ήταν αναγκαία συνέπεια μιας αλλαγής στάσης και προοπτικής.» – Άρης Μπερλής

 

Η Βιρτζίνια Γουλφ (γενν. Adeline Virginia Stephen, 1882, Λονδίνο) μεγάλωσε σε αστικό και καλλιεργημένο περιβάλλον, αλλά έζησε δύσκολη και τραυματική παιδική ηλικία. Αυτοδίδακτη καθώς ήταν, δεν επηρεάστηκε από το στείρο ακαδημαϊσμό των πανεπιστημίων. Από το 1905 πρωτοστάτησε στη δημιουργία της ιστορικής πλέον Ομάδας του Μπλούσμπερυ (Bloomsbury Group), μιας παρέας από συγγραφείς, ζωγράφους και κριτικούς που είχε καθοριστική επίδραση στην πολιτιστική κίνηση του Λονδίνου για δύο δεκαετίες. Το 1912 παντρεύτηκε τον Leonard Woolf, έναν σύντροφο που στάθηκε δίπλα της σε κρίσιμες στιγμές. Έγραψε οκτώ μυθιστορήματα, διηγήματα, κριτικά και άλλα δοκίμια. Το μυθιστόρημά της, Τα κύματα (The Waves), εκδόθηκε το 1931 και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματά της. Το πεζογραφικό έργο της χαρακτηρίζεται από την τεχνική της συνειδησιακής ροής, που καταγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματα σε ροή, χωρίς καμία προφανή λογική σύνδεση. Μετά από περιπέτειες που είχε λόγω της κλονισμένης ψυχικής της υγείας, αυτοκτόνησε το 1941.

 

Ο Δημήτρης Καραντζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Εμπρός» και στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας Grasshopper-Youth. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Πόρτα, το Θέατρο του Νότου (Αμόρε), το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το Θέατρο Ροές, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.ά. Η παράστασή του, Ο κυκλισμός του τετραγώνου του Δημήτρη Δημητριάδη, μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, υπήρξε η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Ο Δημήτρης Καραντζάς έχει ασχοληθεί και με το εφηβικό θέατρο, καθώς έχει σκηνοθετήσει την Ελένη του Ευριπίδη για την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το 2012.

 

b_waves03 (134)

 

Πληροφορίες παράστασης

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου +5

Ώρα έναρξης: Σάββατο και Κυριακή 18:30

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή | 11:00-13:15, από τις 19 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 22 Απριλίου 2016, για μαθητές από Β΄ Γυμνασίου μέχρι και Γ΄ Λυκείου

Ημερομηνίες:
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 19 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 22 Απριλίου 2016

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 €, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα, (5-9 άτομα): 9 €, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 8 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €, Συνοδός ΑΜΕΑ: 9 €

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

Συγγρού 107

 

b_waves03 (55)

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 9:00-21:00

Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 9:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 9:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
• ΓΕΡΜΑΝΟΣ & ΟΤΕSHOP σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
• IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου
• ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen

 

 

Παράλληλη δράση στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης Τα κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

 

Zoom στο παρασκήνιο

Οι έφηβοι μπαίνουν στα παρασκήνια της Στέγης για να κάνουν ρεπορτάζ!

Έφηβοι 13-16 ετών

 

Σε αυτό το εργαστήριo, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, οι έφηβοι παρακολουθούν τις πρόβες παραστάσεων, συναυλιών και καλλιτεχνικών δρώμενων, για να αποτυπώσουν την εμπειρία τους, ως δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και γραφίστες, στην εφημερίδα που δημιουργούν οι ίδιοι!

Το εργαστήριo περιλαμβάνει τρεις κύκλους, για καθεμία από τις αντίστοιχες τέχνες: Θέατρο, Χορό και Μουσική. Οι έφηβοι εξοικειώνονται με τις τέχνες, τρυπώνοντας στις πρόβες και τα παρασκήνια, συνομιλώντας με τους συντελεστές και φωτογραφίζοντας κάθε στάδιο της διαδικασίας, με το δικό τους βλέμμα. Οι εικόνες, οι σκέψεις και οι λέξεις τους γίνονται ένα… free press, ένα εφημεριδάκι που περιέχει τη δική τους ύλη!

Τα παιδιά παίρνουν συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές και γράφουν τα δικά τους άρθρα και ρεπορτάζ. Μαθαίνουν για τα διαφορετικά είδη φωτογραφίας, όπως και για το έργο διάσημων φωτογράφων. Το πεδίο της έκφρασής τους διευρύνεται περαιτέρω, με ασκήσεις δημιουργικής γραφής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Φέτος, έρχεται να προστεθεί ένας επιπλέον τομέας, αυτός της γραφιστικής. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το υλικό τους να «στήνεται» ζωντανά, θα δουν δηλαδή τις εικόνες και τις λέξεις τους να μετατρέπονται σε άρθρα. Θα γνωρίσουν εφαρμογές της γραφιστικής και θα διαπιστώσουν πως όλα τα τμήματα –σύνταξη, φωτογραφία και ατελιέ– πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το καλύτερο όλων; Στο φετινό κύκλο των τριών εργαστηρίων, για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες θα καλύψουν δημοσιογραφικά τη δουλειά των συνομηλίκων τους! Οι έφηβοι που συμμετέχουν στον κύκλο του Θεάτρου θα παρακολουθήσουν την εφηβική παράσταση Τα Κύματα του Δημήτρη Καραντζά, οι έφηβοι από τον κύκλο του Χορού το πρόγραμμα χορού για εφήβους «Χορεύω άρα Επικοινωνώ» και τα παιδιά του κύκλου της Μουσικής το παιδικό φεστιβάλ μουσικής Big Bang!

 

Συντελεστές:
Μαριλένα Σταφυλίδου: φωτογράφος
Μελίνα Σιδηροπούλου: δημοσιογράφος
Κωστής Σωτηράκος: γραφίστας

 

Κύκλος Θεάτρου
Ημερομηνίες:

Τις Τετάρτες 4, 11 και 25 Νοεμβρίου & 2, 9 και 16 Δεκεμβρίου 2015 (Ώρες: 17:30-20:30)

Και το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 (Ώρες: 11:00-16:00)

 

Κόστος συμμετοχής:

56 € (για τον κάθε κύκλο)

 

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: [email protected]

 

 

http://www.sgt.gr/gre/SPG1473/

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!