Συγχαρητήρια ΛΟΑΤΙ! Συγχαρητήρια Κύπρος!

27/11/2015
από

Από χθες το βράδυ, η ΛΟΑΤΙ κοινότητα της χώρας μας, αλλά και η ίδια η Κύπρος, γιορτάζουμε μια μεγάλη νίκη στον αγώνα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας μας. Χθες, η Κυπριακή Βουλή ψήφισε την Πολιτική Συμβίωση, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλους του πολίτες της χώρας μας: ΛΟΑΤΙ και ετερόφυλους.

Χθες το βράδυ, η πλατεία Ελευθερίας, αντάξια του ονόματός της, για δεύτερη φορά φιλοξένησε ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της διεκδίκησης της ελευθερίας του καθ’ ενός από εμάς. Της ελευθερίας του ατόμου να είναι ο εαυτός του.

Η πρώτη φορά ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν υπήρξε το σημείο εκκίνησης της ιστορικής 1ης Πορείας Υπερηφάνειας Κύπρου. Όταν, ταπεινός μας στόχος, ήταν να καταφέρουμε να μαζευτεί ένας ικανοποιητικός αριθμός ατόμων, ικανός να μας επιτρέψει τη διεκδίκηση μεγαλύτερης ορατότητας του αγώνα μας για ίσα δικαιώματα και κατά συνέπεια τη δυναμική διεκδίκηση της Πολιτικής Συμβίωσης. Η μεγαλειώδης συμμετοχή της κοινωνίας σε εκείνη την Πορεία, ο σεβασμός και η αγάπη που καθόρισε το κλίμα της, έγιναν ο καταπέλτης που άνοιξε τον δρόμο για τη χθεσινή, ιστορική μέρα. Η κοινωνία της Κύπρου μίλησε και υπέδειξε σε όλους ότι κοιτάζει μπροστά. Ο κόσμος αλλάζει και το Κράτος επιβάλλεται να αλλάζει μαζί του, να προσαρμόζεται και να αναθεωρεί.

H Πολιτική Συμβίωση αποτελεί τομή για την Κύπρο, σε πολλά επίπεδα: γενικότερα, θέτει νέες βάσεις για οποιαδήποτε συζήτηση θα ακολουθήσει στο μέλλον αναφορικά με θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ, ειδικότερα, για πρώτη φορά αναγνωρίζεται πρακτικά η ισονομία μεταξύ όλων των πολιτών, σε ότι αφορά σε θέματα προσωπικών σχέσεων, οικογένειας, αγάπης ανάμεσα σε όλους. Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν εξαιρούνται από αυτό, τουναντίον, το ίδιο το σύμφωνο αποτελεί σοβαρότατη προσπάθεια ενσωμάτωσης και αποδοχής τους. Όταν το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει νομικά αυτά τα δικαιώματα, όλο και περισσότερα μέλη της κοινότητάς μας θα είναι σε θέση να δημιουργούν οικογενειακούς πυρήνες εφόσον το επιθυμούν, ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερα άτομα να τους ακολουθήσουν.

Κατά συνέπεια, οι ντουλάπες και η καταπίεση που φέρνουν μαζί τους οι κρυψώνες, μειώνονται· η ντροπή και το στίγμα σταδιακά εξαλείφονται· εκείνη η μερίδα της κοινωνίας που αρνείται να προχωρήσει, μαλακώνει τις απόψεις της και προχωρά πιο πέρα. Νομοθετήματα αυτού του είδους αναγκάζουν την κοινωνία να βελτιωθεί, να προοδεύσει, να δει μπροστά. Η ύπαρξή τους και μόνο, ενεργοποιεί μια σειρά από μακροχρόνιες βελτιωτικές εξελίξεις, που λειτουργούν ως ντόμινο ενάντια στις διακρίσεις, και ως κινητήρια δύναμη για περαιτέρω διεκδίκηση της ισονομίας ανάμεσα σε όλους τους πολίτες, μέχρι που να μην υπάρχουν πια εξαιρέσεις.

Η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου ευχαριστούμε από καρδιάς, τον άνθρωπο-σύμβολο του αγώνα των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων της χώρας μας, τον κύριο Αλέκο Μοδινό, για την αυτοθυσία του, την ανιδιοτέλεια και το πνεύμα του. Υπήρξε έμπνευση για όλους μας και το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για τη γενιά μας.

Ευχαριστούμε επίσης και εκείνους τους ανθρώπους-κλειδιά, οι οποίοι με την ευθύτητα των θέσεών τους, βοήθησαν να ξεκλειδώσουν τα εμπόδια και στάθηκαν στο πλάι μας διαχρονικά: την Επίτροπο Διοικήσεως & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ Ελίζα Σαββίδου, αλλά και τους συνεργάτες της, που υπήρξαν σταθερό και ουσιαστικό στήριγμα οποτεδήποτε τους χρειαστήκαμε, σε μικρά και μεγάλα γεγονότα, τις περισσότερες φορές χωρίς καν να χρειαστεί να τους το ζητήσουμε.

Ευχαριστούμε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών κ Χάσικο, για την τόλμη τους και την επιμονή τους να διέπει το νομοσχέδιο η σωστή φιλοσοφία, τα κόμματα που επιτέλους αφουγκράστηκαν την κοινωνία και εκείνους τους πολιτικούς που τόλμησαν να πάνε ενάντια στο ρεύμα της συντήρησης που πολλές φορές διακρίνει την πολιτική στη χώρα μας και να κοιτάξουν μπροστά, προς την πρόοδο και τη βελτίωση. Η συντριπτική πλειοψηφία, στο τέλος, μπόρεσε να κατανοήσει ότι τα αιτήματά μας ήταν αυτονόητα και πως δεν ήταν δυνατόν το κράτος μας να προχωρήσει έχοντας πολίτες δύο κατηγοριών.
Πάνω από όλους όμως, ευχαριστούμε δημόσια τους αφανείς ήρωες αυτής της επιτυχίας, ΛΟΑΤΙ και μη. Όλοι όσοι δούλεψαν με όλο τους το είναι, ανιδιοτελώς και εθελοντικά, με μοναδικό τους στόχο το καλό της κοινότητας, τη βελτίωση της Κυπριακής Κοινωνίας, την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Οτιδήποτε έχουμε πετύχει οφείλεται στην ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας που επικρατεί ανάμεσα σε όλους.

Και φυσικά, ευχαριστούμε όλους εσάς, τα μέλη της Accept, τους φίλους της, ολόκληρη την κοινότητα ΛΟΑΤΙ, τους σύμμαχους και τους συνεργάτες μας σε αυτό τον δύσκολο αγώνα, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Ξέρουμε, πως η νίκη αυτή ανήκει και σε άτομα εκτός της κοινότητάς μας. Ξέρουμε πως, μεγάλη μερίδα του πλήθους που κατακλύζει τα Pride δεν είναι ΛΟΑΤΙ. Αυτό μας κάνει διπλά περήφανους: τόσο επειδή καταφέραμε να περάσουμε τα μηνύματα της οργάνωσης σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά κυρίως επειδή η Κυπριακή κοινωνία είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλη και πολύ πιο προοδευτική από ότι φαντάζονταν πολλοί. Η συμμετοχή όλων στον αγώνα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, είναι και συμμετοχή στον αγώνα για μια πιο δίκαιη, πιο ανεχτική, πιο ανοιχτή κοινωνία και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην ίδια την κοινωνία μας.

Τελειώνοντας, το Συμβούλιο της Accept, επιθυμεί να ευχαριστήσει ολόκληρη την ΛΟΑΤΙ κοινότητα για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή της. Ήταν η κινητήριος δύναμη που μας ωθούσε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ανεπηρέαστοι.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!