Το 19ο συνέδριο της ILGA-Europe στην Αθήνα

27/10/2015

Η Πανευρωπαϊκή ομπρέλα των LGBTI (lesbian, gay, trans, bi, intersex – λεσβιών, γκέι, διεμφυλικών, αμφισεξουαλικών και μεσοφυλικών) οργανώσεων, ILGA – Europe (οργάνωση θεσμικά αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης με πάνω από 420 οργανώσεις – μέλη σε όλη την Ευρώπη), διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της στην Αθήνα από τις 28 Οκτωβρίου 2015 έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε., αλλά και Πρεσβειών κρατών – μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, ενώ συμμετέχουν περισσότεροι/ες από 450 ακτιβιστές/ριες και πολιτικοί, από 53 ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πολιτική εκδήλωση των LGBTI (Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς, Μεσοφυλικών) στην Ευρώπη.

Ο συντονισμός της διοργάνωσης του συνεδρίου στην Ελλάδα, πραγματοποιείται από την ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας), σε συνεργασία με άλλες LGBTI οργανώσεις και ομάδες της χώρας. Στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν τόσο LGBTI οργανώσεις (ΣΥΔ, Queer Trans, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση, ΛΟΑΤ ΑμεΑ, Athens Pride, Thessaloniki Pride), οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτους πληθυσμούς (Praksis), ο σύλλογος οροθετικών Ελλάδας – άνθρωποι και HIV (Θετική Φωνή), καθώς και εθελοντές που συμμετείχαν ενεργά στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 και Παγκόσμιους Αγώνες των Special Olympics 2011.

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι “Πολλές φωνές, ένα κίνημα – Μαζί, κινητοποιούμαστε για μια δίκαιη κοινωνία” (Many voices, One movement – Together, mobilised for a just society).

Η εισαγωγή της πιο προηγμένης σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσίας για τα δικαιώματα των τρανς και μεσοφυλικών (intersex) στη Μάλτα και η συντριπτική νίκη του Ναι στο δημοψήφισμα για την ισότητα στο γάμο στην Ιρλανδία, είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τα επιτεύγματα για τους/τις LGBTI που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2015.

Αυτές οι επιτυχίες είναι δυνατές μόνο σε χώρες όπου υπάρχει επαρκής πολιτική και κοινωνική στήριξη. Φέτος, οι σύνεδροι θα συζητήσουν αναλυτικά και θα εξετάσουν προσεκτικά πώς το κίνημα των LGBTI μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη, κινητοποιώντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους που διεκδικούν την ισότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πως μπορεί να οικοδομήσει ισχυρότερες, ευρύτερες και ποικιλόμορφες συμμαχίες, και τελικά να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.

Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. Αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των LGBTI στην Ελλάδα. Μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2013, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει (Ιούνιος 2015), την πρόθεσή της να τροποποιήσει τη νομοθεσία που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης και να συμπεριλάβει και τα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Στα πλαίσια του συνεδρίου της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση (debate) σχετικά με τα δικαιώματα των LGBTI όπου θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία για παρέμβαση και των κομμάτων εκτός κοινοβουλίου,την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 14.30-16.00. Στην ίδια εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου και θα παρέμβει με σύντομη τοποθέτησησχετικά με τον προγραμματισμό του Υπουργείου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και την προώθηση της ισότητας των LGBTI.

Τις/τους συνέδρους υποδέχεται ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στην τελετή έναρξης, το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 2015. Στην ίδια εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό και η κ. Elke Ferner, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός οικογενειακών υποθέσεων, ηλικιωμένων πολιτών, γυναικών και νεολαίας της Γερμανίας.

Ομιλητές/ομιλήτριες στο συνέδριο:

  • Ulrike Lunacek, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπρόεδρος του Intergroup on LGBTI rights
  • Daniele Viotti, ευρωβουλευτής, συμπρόεδρος του Intergroup on LGBTI rights
  • Λίνα Παπαμιχαλοπούλου, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολιτικές κατά των διακρίσεων
  • Randy W Berry, ειδικός απεσταλμένος τουState Department για τα δικαιώματα των LGBTI.
  • Geeta Misra, ιδρυτικό μέλοςκαι γενική διευθύντρια της CREA – φεμινιστική οργάνωση (Ινδία)
  • Jessica Stern, στέλεχος της OutRight Action International (ΗΠΑ)
  • Mike Jackson, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Lesbians and Gay Support the Miners (Αγγλία)
  • Murat Köylü, συντονιστής εξωτερικών υποθέσεων του Kaos GL (Τουρκία)
  • Gráinne Healy, συν-διευθύντρια του Yes Equality και πρόεδρος του Marriage Equality (Ιρλανδία)
  • Thomas Hammarberg, πρώην επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης, στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν ευρωβουλευτές, ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), πολιτικοί και κυβερνητικά στελέχη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τις Η.Π.Α. και τον Καναδά

Τα θέματα του συνεδρίου θα εξεταστούν σε περισσότερα από 44 διαφορετικά εργαστήρια.

Το επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου και των εργαστηρίων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ετήσιο Συνέδριο μπορείτε να βρείτε στο website της ILGA – Europe.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!