To ραντεβού της ACCEPT- ΛΟΑΤ Κύπρου με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης

24/09/2015
από

Με αφορμή την περίπτωση της κομμένης σκηνής μεταξύ δύο ανδρών στη σειρά «Καταιγίδα» του καναλιού Sigma, η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, κ Ανδρέα Πετρίδη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ο τρόπος χειρισμού της ΛΟΑΤΙ θεματολογίας από διάφορα κανάλια, που κατά καιρούς προκαλεί αντιδράσεις. Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι βάσει και του υφιστάμενου νόμου δεν δύνανται οποιεσδήποτε διακρίσεις ή προκατάληψη έναντι ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Η ρητή μάλιστα απαγόρευση οποιασδήποτε δυσμενής διάκρισης ή προκατάληψη έναντι οποιουδήποτε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου είναι κάτι που η ίδια η Αρχή προωθεί εδώ και χρόνια έχοντας μάλιστα εντάξει πρόνοιες για αυτό και στις αλλαγές που συζητούνται στη Βουλή για τους “Περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμους”, ξεκαθαρίζοντας πως τα κανάλια θα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν την αντικειμενική απεικόνιση των ΛΟΑΤΙ προσώπων και τη δίκαιη μεταχείριση των ατόμων που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, ενώ απαγορεύει τις αναφορές που περιέχουν στοιχεία προκατάληψης εναντίον τους (όπως και άλλων ευάλωτων ομάδων). Αυτό που ισχύει και ορθά θα συνεχίσει να ισχύει, είναι η κατάταξη των προγραμμάτων από τους σταθμούς στην κατάλληλη ζώνη τηλεθέασης, γεγονός που αφορά όλες τις περιπτώσεις, είτε αυτές έχουν να κάνουν με ετεροφυλόφιλα είτε με ΛΟΑΤΙ άτομα, χωρίς διάκριση.

Συνεπώς, οι ισχυρισμοί των καναλιών για «καμπάνες» που πιθανόν να υποστούν από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για προβολή αισθηματικών σκηνών ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια ή ΛΟΑΤΙ άτομα, κρίνονται αβάσιμοι. Προκαλεί απορία δε πώς ένας σταθμός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τί δικαιούται και τί όχι να προβάλει κατά τις ώρες προβολή που επιλέγει για μια σειρά, σε σημείο που να πραγματοποιούνται γυρίσματα και μετά να δημοσιοποιείται η (αυτό)λογοκρισία συγκεκριμένων σκηνών από το κανάλι από τα ΜΜΕ, με πρόφαση πως για αυτό φταίει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε πως αν η ίδια σκηνή θα ήταν αποδεκτή, σε συγκεκριμένη ζώνη, στην περίπτωση που εξελισσόταν ανάμεσα σε δύο ετερόφυλα άτομα, τότε το ίδιο θα ίσχυε και αν η σκηνή εξελισσόταν ανάμεσα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι. Ξεκαθάρισε επίσης πως η οποιαδήποτε αυτολογοκρισία δεν μπορεί να χρεώνεται στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, αλλά στο ίδιο το κανάλι, από το οποίο είδη ζήτησε να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση για το θέμα.

Τέλος, η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου χαιρετίζει την αποκρυστάλλωση του σχετικού άρθρου στο νέο νομοσχέδιο της Αρχή Ραδιοτηλεόρασης που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση, το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα στην υποχρέωση των καναλιών για ίση μεταχείριση των ΛΟΑΤΙ ατόμων, χωρίς διακρίσεις. Θεωρούμε πως η ψήφισή του από την Πολιτεία, όπως αυτή επιβάλλεται και από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ουσιαστικό βήμα προόδου, τόσο των ΜΜΕ, όσο και της ίδιας της Κυπριακή κοινωνίας.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!