Η τοποθέτηση της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου για το κόψιμο του gay φιλιού

15/09/2015
από

filiΓια άλλη μια φορά παρατηρούμε φαινόμενα λογοκρισίας σε ότι αφορά σε οτιδήποτε ΛΟΑΤΙ που δεν παρουσιάζεται με τον «αποδεκτό» από τους ιθύνοντες, τρόπο της καρικατούρας. Για άλλη μια φορά, ένα κανάλι επιλέγει να κόψει, και να αλλάξει, σενάρια και σκηνές, με τρόπο που ουσιαστικά εκδηλώνει ψευδοπουριτανισμό για την Κυπριακή κοινωνία, υπονοώντας ότι η παραμικρή ερωτική έλξη μεταξύ δύο ατόμων ΛΟΑΤΙ είναι κατακριτέα και δεν πρέπει να προβάλλεται.

Κινήσεις του είδους είναι, εκτός από αστείες και βαθιά σκοταδιστικές, και ακολουθούν νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών τις οποίες η κοινότητα ΛΟΑΤΙ πάλεψε πολύ σκληρά για να αποβάλει από την Κυπριακή κοινωνία. Εν μέρει τα έχουμε καταφέρει και αυτό αποδεικνύεται με τη συμμετοχή του ευρύτερου κοινού αλλά και σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, στην ετήσια Πορεία Υπερηφάνειας (Pride) που διοργανώνουμε.

Τέτοιες ενέργειες όμως προκαλούν όχι μόνο απογοήτευση, αλλά και αδικούν την Κυπριακή κοινωνία , η οποία για κάποιους φαίνεται ότι χρειάζεται ντάντεμα.

Μας λυπεί πολύ η απόφαση αυτολογοκρισίας από την τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ, αφού το ίδιο κανάλι δέχτηκε να προωθήσει αφιλοκερδώς τα φιλμάκια προώθησης της φετινής Πορείας Υπερηφάνειας Κύπρου. Θυμίζουμε πως σε ένα από αυτά παρουσιαζόταν μάλιστα και ο Ανδρέας Φυλακτού, ο οποίος μαζί με τον Ανδρέα Ορφανίδη υποδύονται 2 γκέι άτομα στη σκηνή που λογοκρίθηκε.

Προτού τοποθετηθούμε και επίσημα, θα θέλαμε να έχουμε την άποψη της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης επί του θέματος, στην οποία έχουμε ήδη αποστείλει την πιο κάτω επιστολή:

Προς Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου
κ. Ανδρέα Πετρίδη, Πρόεδρο
Αγαπητέ κ. Πετρίδη
Θέμα: Αυτολογοκρισία ΣΙΓΜΑ στη νέα σειρά “Καταιγίδα”
Επικοινωνώ μαζί σας λόγω του ότι έπεσε στην αντίληψη μας πως λογοκρίθηκε σκηνή από την νέα σειρά “Καταιγίδα” που προβάλει το κανάλι ΣΙΓΜΑ σε σενάριο Γιώργου Μουσκοβία και σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη, η οποία περιείχε φιλί μεταξύ δύο ανδρών πρωταγωνιστών.
Δεδομένου ότι κάθε φορά που μια τηλεοπτική σειρά περιέχει νύξη για ερωτική έλξη μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου, και ειδικά όταν υπάρχει η οποιαδήποτε επαφή, τα κανάλια λογοκρίνουν τη σκηνή προς αποφυγή χρηματικού προστίμου που τυχόν τους επιβληθεί από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, θα θέλαμε να ζητήσουμε την επίσημη θέση σας επί του θέματος, ούτως ώστε να αντιληφθούμε ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό και κατά πόσο η Αρχή χρησιμοποιείται από τα κανάλια ως δικαιολογία και προς απόκρυψη του δικού τους συντηρητισμού.
Κινήσεις του είδους είναι, εκτός από αστείες και βαθιά σκοταδιστικές, και ακολουθούν νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών τις οποίες η κοινότητα ΛΟΑΤΙ πάλεψε πολύ σκληρά για να αποβάλει από την Κυπριακή κοινωνία. Εν μέρει τα έχουμε καταφέρει και αυτό αποδεικνύεται με τη συμμετοχή του ευρύτερου κοινού αλλά και σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, στην ετήσια Πορεία Υπερηφάνειας (Pride) που διοργανώνουμε. Όμως, τέτοιες ενέργειες προκαλούν όχι μόνο απογοήτευση, αλλά και αδικούν την Κυπριακή κοινωνία, η οποία έχει προχωρήσει και ξεπεράσει συμπεριφορές του είδους.
Με γνώση και την θέση που εσείς ο ίδιος διατυπώσατε από τον Μάιο του 2012 στη Δημόσια Συζήτηση για τα Δικαιώματα και Διακρίσεις των ΛΟΑΤΙ προσώπων στην Κύπρο, εκ μέρους της Αρχής, σας ζητώ όπως επιληφθείτε του θέματος και όπως ενημερώσετε τα κανάλια για τον σωστό τρόπο που οι οποιεσδήποτε σκηνές μπορούν να παρουσιάζονται, χωρίς διακρίσεις.
Αναμένουμε την θετική σας απάντηση.
Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!