Οι ΛΟΑΤ ταινίες στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

unnamed (2)

Η Αθήνα ετοιμάζεται πυρετωδώς άλλη μια χρονιά για το ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού της, το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Νύχτες Πρεμιέρας.
Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Τετάρτη, 23 του μήνα, με την ΝΙΟΤΗ του βραβευμένου με Όσκαρ Πάολο Σορεντίνο, μια φαντασμαγορική παραβολή πάνω στη ζωή, την τέχνη, την ομορφιά και τον έρωτα.

 

Το φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, μας ετοιμάζει αρκετές εκπλήξεις queer θεματολογίας, χωρίς όμως αυτές να εντάσσονται σε κάποιο ξεχωριστό τμήμα. Αλλά γι’αυτό δεν είμαστε εμείς εδώ;
Κάναμε λοιπόν το επίσημο πρόγραμμα φύλλο και φτερό και σας παρουσιάζουμε τις ταινίες queer θεματολογίας που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

 

Tangerine

 

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ξεχωρίσαμε ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΜΟΥ (τη μοναδική λεσβιακή ταινία του φετινού προγραμματισμού, από τη Λιθουανία) και το ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΙΝΕΙΣ (ΠΟΤΕ) ΧΑΜΕΝΟΣ μετά το μεγάλο μπάμ στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Πιο ισχυρή είναι φέτος η παρουσία των ταινιών με τρανς θεματολογία. Η ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη μας μαθαίνει ΚΑΛΙΑΡΝΤΑ μέσα από το νέο ντοκυμαντέρ της και στο TANGERINE του Σον Μπέικερ, ένα εργαζόμενο κορίτσι αναζητάει τον νταβατζή που της ράγισε την καρδιά, στους δρόμους του χριστουγεννιάτικου Λος Άντζελες.

Τρία ακόμα ντοκυμαντέρ εξερευνούν ενδιαφέρουσες πτυχές της queer ιστορίας: το ΤΑΜΠ ΧΑΝΤΕΡ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ αποκαλύπτει την κρυφή ιστορία του χολυγουντιανού αστέρα που κρατούσε κρυφή σχέση με τον Άντονι Πέρκινς, στο ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΤΖΕΪΣΟΝ η Σίρλεϊ Κλάρκ προσωπογραφεί έναν εκδιδόμενο μαύρο gay άντρα στα 60s και το DIRECTOR’S CUT του 54αποκαλύπτει περισσότερες τολμηρές πτυχές του ιστορικού night club.

Το αφιέρωμα στον ισραηλινό Εϊταν Φοξ μας φέρνει δυο από τις πιο συζητημένες ταινίες του σύγχρονου queer κινηματογράφου, το ΓΙΟΣΙ & ΓΙΑΝΓΚΕΡ και το ακόμα πιο συναισθηματικό πρόσφατο σήκουελ του ΓΙΟΣΙ για τον έρωτα και τον (σπόιλερς;) χαμό στη σχέση μεταξύ δυο στρατιωτών, μαζί με τη ΦΟΥΣΚΑ για τον έρωτα ενός ισραηλινού με έναν παλαιστίνιο.

Τέλος δυο αγαπημένοι πρωταγωνιστές επιστρέφουν σε θαραλλέες ερμηνείες: η Κρίστεν Γουίγκ (ΦΙΛΕΝΑΔΕΣ) ως παρένθετη μητέρα ενός γκέι ζευγαριού στο NASTY BABY και το enfant terrible του καναδικού σινεμά, Ξαβιέ Ντολάν σε ρόλο κλειδί στο ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΑ.

 

Αναλυτικότερα:

 

sangaile-auste-3

[διεθνές διαγωνιστικό]

THE SUMMER OF SANGAILE / ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΜΟΥ (Λιθουανία / Γαλλία / Ολλανδία, 90’)  Δ.Δ.

Σκηνοθεσία: Αλαντέ Καβαϊτέ

Vertigay στη σύγχρονη Λιθουανία. Η 17χρονη Σανγκάϊλ λατρεύει τις αεροπλανικές επιδείξεις, όμως η υψοφοβία την κρατά καθηλωμένη στο έδαφος. Ώσπου η γνωριμία με τη συνομήλική της Άουστε θα την αφυπνίσει σεξουαλικά. Υψηλός έρως νικά κι όλα τα χαμηλά σκορπά. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Σάντανς.

 

 

unnamed

[διεθνές διαγωνιστικό]
 
HOW TO WIN AT CHECKERS (EVERY TIME) / ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΙΝΕΙΣ (ΠΟΤΕ) ΧΑΜΕΝΟΣ (Ταϊλάνδη / ΗΠΑ / Χονγκ Κονγκ / Ινδονησία, 80’) Δ.Δ.
Σκηνοθεσία: Τζος Κιμ
Ένα μικρό παιδί μπλέκει με τη μαφία της σύγχρονης Μπανγκόκ προσπαθώντας να γλιτώσει τον ομοφυλόφιλο αδερφό του από την υποχρεωτική στράτευση. Ταξικά ζητήματα, αγάπη και απώλεια μέσα από μία συγκλονιστική ιστορία που υπογραμμίζει το τέλος της αθωότητας. Η LGBT ταινία της χρονιάς που ταρακούνησε το Panorama του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου.

 15264-1-1100

[πανόραμα]

NASTY BABY (ΗΠΑ, 100’)

Σκηνοθεσία:  Σεμπαστιάν Σίλβα

Η νέα μεγάλη ελπίδα της Χιλής, Σεμπαστιάν Σίλβα, σκηνοθέτης του “Magic Magic” σκηνοθετεί την Κρίστεν Γουίγκ σε μια σύγχρονη ιλαροτραγωδία με απρόβλεπτη κατάληξη. Γκέι ζευγάρι στο Μπρούκλιν προσπαθεί να φέρει ένα παιδί στη ζωή με την «παρένθεση» μιας φίλης, όμως ένας πνευματικά διαταραγμένος γείτονας δεν πρόκειται να τους αφήσει ήσυχους.

 

_DSC8498

[πανόραμα]

ELEPHANT SONG / ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΑ (Καναδάς, 98’)

Σκηνοθεσία: Σαρλ Μπιναμέ

Ένας ψυχίατρος εξαφανίζεται μυστηριωδώς κι ένας διαταραγμένος ασθενής έχει την απάντηση, μόνο που δεν είναι διατεθειμένος να τη δώσει εύκολα. Το «τρομερό παιδί» του καναδικού σινεμά Ξαβιέ Ντολάν σε μία ερμηνεία-αποκάλυψη, η οποία απογειώνει ένα ψυχολογικό δράμα υπόκωφης έντασης και απρόσμενων ελιγμών.

 

Danny and the Ramones at Arturo Vegas Loft

[μουσική & φιλμ – διαγωνιστικό]

DANNY SAYS / ΑΚΟΥ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΝΤΑΝΙ (ΗΠΑ, 104’) Μ.Δ.

Σκηνοθεσία: Μπρένταν Τόλερ

Doors, Λου Ριντ, Nico, Τζούντι Κόλινς, Stooges, MC5, Ramones. Ίσως και να τους είχαμε ξεχάσει, αν στο πλευρό τους δε βρισκόταν ο Ντάνι Φιλντς, ο εγκέφαλος πίσω από την Elektra Records. Δια στόματος του ιδίου, το ντοκιμαντέρ φωτίζει την καριέρα και την προσωπικότητα του διορατικού ανιχνευτή ταλέντων και μάνατζερ που ανέτρεψε τη μουσική κουλτούρα του ’60 και του ’70.

 

tabhunterconfidential_007_Tab_Striped_Suit

[ντοκιμαντέρ]

TAB HUNTER CONFIDENTIAL / ΤΑΜΠ ΧΑΝΤΕΡ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ(ΗΠΑ, 90’)

Σκηνοθεσία: Τζέφρι Σουάρτς

Πώς μπορεί ένας σταρ να επιβιώσει στο Χόλιγουντ του‘50 διατηρώντας μυστική σχέση με τον Άντονι Πέρκινς ενώ κυκλοφορεί δημόσια με τη Νάταλι Γουντ; Ένα ντοκιμαντέρ-προσωπογραφία του Ταμπ Χάντερ, υποδειγματικού «καρδιοκατακτητή» με κρυφή γκέι ατζέντα, το οποίο εξερευνά με τρόπο συναρπαστικό την περσόνα που κατασκεύασε για αυτόν το άψυχο χολιγουντιανό star system.

 

1617647_1442791939290893_1352676611_o

[ντοκιμαντέρ]

ΚΑΛΙΑΡΝΤΑ (Ελλάδα, 58’)

Σκηνοθεσία: Πάολα Ρεβενιώτη

Η πιο αναγνωρίσιμη Ελληνίδα τρανς και εμβληματική φιγούρα του LGBT κινήματος, αναλαμβάνει να μας διδάξει τα Καλιαρντά, τη χαρακτηριστική διάλεκτο που αναπτύχθηκε στους ομοφυλοφιλικούς κύκλους της χώρας μας από τα χρόνια του ‘40. Και μαζί, να φωτίσει τις ζωές όλων εκείνων που αναγκάζονταν να τρυπώσουν τις επιθυμίες τους στη σκιά της κοινωνικής αποδοχής.

 

54.3

[ειδικές προβολές]

54: THE DIRECTOR’S CUT (1998, ΗΠΑ, 106’)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κρίστοφερ

Move on up! Η τοιχογραφία του διαβόητου νεοϋορκέζικου κλαμπ Στούντιο 54, ριζικά ανακαινισμένη. Στη θέση της η ιστορία του φτωχόπαιδου από το Νιού Τζέρσι που «χάνεται» μέσα στη χλιδή και τις ηδονές του ναού της ντίσκο, αλλά τολμηρά εμπλουτισμένη με όλα όσα δεν είδαμε στην ταινία του 1998. Το πιο πολυαναμενόμενο ρετουσάρισμα της χρονιάς.

 

PortraitOfJason040

[αφιέρωμα στη Σίρλεϊ Κλαρκ]

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΙΡΛΕΪ ΚΛΑΡΚ

PORTRAIT OF JASON / ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΤΖΕΪΣΟΝ (1967, ΗΠΑ, 108’)

Σκηνοθεσία: Σίρλεϊ Κλαρκ

Ο Τζέισον Χόλιντεϊ είναι μαύρος και ομοφυλόφιλος, πουλιέται στους δρόμους για να εξασφαλίσει χρήματα και επιβιώνει σε ένα κόσμο που τον περιθωριοποιεί. To αυτοσχέδιο one man show ντοκιμαντέρ το οποίο έκανε τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν να δηλώσει ότι ήταν το πιο απίστευτο φιλμ που είχε δει στη ζωή του.

 

Tangerine

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΟΝ ΜΠΕΪΚΕΡ

TANGERINE(2015, ΗΠΑ, 88’)

Σκηνοθεσία: Σον Μπέικερ

Μια τρανσέξουαλ παρασέρνει τη φίλη της στους δρόμους του Λος Άντζελες χριστουγεννιάτικα, και δε θα ησυχάσει αν δε βρει τον νταβατζή που της ράγισε την καρδιά. Η τρυφερή ματιά του Μπέικερ στους απόκληρους των μεγαλουπόλεων κορυφώνεται εδώ, στο πιο φευγάτο όπως και πιο πολυσυζητημένο φιλμ που έβγαλε φέτος το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά.

 

 

yossi-et-jagger-2002-03-g

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΪΤΑΝ ΦΟΞ

YOSSI & JAGGER / ΓΙΟΣΙ & ΓΙΑΝΓΚΕΡ (2002, Ισραήλ, 65’)

Σκηνοθεσία: Εϊταν Φοξ

Η πρώτη ταινία του Ισραηλινού σκηνοθέτη, εκείνη που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, διηγείται χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, την θαρραλέα και ενάντια στα ταμπού ερωτική ιστορία μεταξύ δύο στρατιωτών. Ο ρομαντισμός του απαγορευμένου έρωτα συναντά το κοινωνικό δράμα σε μία από τις κορυφαίες ταινίες του μοντέρνου Ισραηλινού σινεμά.

Παρουσία του σκηνοθέτη

 

 

YOSSI_1-1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΪΤΑΝ ΦΟΞ

ΓΙΟΣΙ/ YOSSI (2012, Ισραήλ, 83’)

Σκηνοθεσία: Εϊταν Φοξ

Δέκα χρόνια μετά το «Yossi & Jagger», το φοβερό παιδί του ισραηλινού σινεμά επιστρέφει στον πρωταγωνιστή του, περιγράφοντας τις προσπάθειες ενός άνδρα να ξεπεράσει τον χαμό του αγαπημένου του συντρόφου με ένα πανέμορφο και πολύ ανθρώπινο love story πάνω σε όσα τελειώνουν πικρά και, κυρίως, σε όσα (ξανά)αρχίζουν γλυκά.

Παρουσία του σκηνοθέτη

 

 

maxresdefault

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΪΤΑΝ ΦΟΞ

HA-BUAH / THE BUBBLE / Η ΦΟΥΣΚΑ (2006, Ισραήλ, 117’)

Σκηνοθεσία: Εϊταν Φοξ

Η ταινία αφηγείται την ερωτική ιστορία ενός νεαρού Ισραηλινού και ενός Παλαιστίνιου, που παρά τις ρατσιστικές επιθέσεις και το ξέσπασμα του πολέμου επιλέγουν να ζουν αποκομμένοι από την σκληρή πραγματικότητα. Μία γαργαλιστική ρομαντική κωμωδία με φιλελεύθερη σεξουαλική ατζέντα, που προσφέρει μία διαφορετική και θαρραλέα οπτική σε ένα θέμα ταμπού για την τοπική κοινωνία.

Παρουσία του σκηνοθέτη

 

 

unnamed (1)

Η προπώληση των καρτών διαρκείας του φεστιβάλ ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, 1ος όροφος), από τις 11.00 έως 18.00, έως και την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

Οι κατηγορίες των καρτών διαρκείας διαμορφώνονται ως εξής:

Νέα κατηγορία! 200 Κάρτες των 5 προβολών: 20€
500 Κάρτες των 10 προβολών: 35€
250 Κάρτες των 20 προβολών: 60€

Οι κάτοχοι καρτών 20 προβολών έχουν τη δυνατότητα κράτησης μίας ατομικής πρόσκλησης για την Τελετή Έναρξης.

Η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίουστους κινηματογράφους: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιντεάλ, Odeon Opera 1&2, Δαναός 1&2 και στο παράρτημά του στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, 1ος όροφος).

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Για ακόμα μία χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διατηρεί την τιμή του εισιτηρίου και των καρτών διαρκείας σταθερή, ενώ προστίθεται μία ακόμα κατηγορία στις κάρτες διαρκείας.

Εισιτήρια:
Πρωινές προβολές: 4€
Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€
Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 €
Κάρτες Διαρκείας:

Δωρεάν Προσκλήσεις για Ανέργους

Για ακόμα μία χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, επιθυμώντας να στηρίξει τους άμεσα πληγέντες της οικονομικής κρίσης, θα προσφέρει συνολικά 2.000 προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ για ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. Κάθε κάτοχος κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ θα έχει το δικαίωμα να παραλάβει μέχριτέσσερις (4) δωρεάν προσκλήσεις για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, με την επίδειξη ισχύουσας κάρτας και της αστυνομικής του ταυτότητας.

Η παραλαβή των προσκλήσεων θα γίνει την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στοΠνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»(Ακαδημίας 50, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστήμιο), από τις 11.00 έως τις 18.00.Προσκλήσεις θα δοθούν μόνο τη συγκεκριμένη αυτή ημέρα και μέχρι εξαντλήσεως τους. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επίδειξη ισχύουσας κάρτας ανεργίας και αστυνομικής ταυτότητας.

***
Αυτά από μας! Για πληροφορίες εισιτηρίων και ωρολόγιο προβολών επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ, και για περισσότερες προτάσεις τον αναλυτικό οδηγό μέρα-μέρα τον οποίο θα αναρτήσουμε σύντομα.

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.




Δες και αυτό!