Η νίκη του Azerbaijan προκαλεί ανησυχίες για την διοργάνωση του 2012

16/05/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, το Σάββατο, 14 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι θα φιλοξενήσει την εκδήλωση την επόμενη χρονιά.

Εντούτοις, οι fans και οι ομάδες προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων ανησυχούν και υποστηρίζουν ότι η πολιτική της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα ΛΟΑΔ δικαιώματα, το καθιστά ακατάλληλο να διοργανώσει το διαγωνισμό.

Ο ακτιβιστής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Peter Tatchell, διευθυντής του Peter Tatchell Foundation, σχολίασε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Azerbaijan, λέγοντας :

“Το Azerbaijan δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τη ΛΟΑΔ κοινότητα. Δεν είναι μια χώρα η οποία θα καλωσορήσει τη ΛΟΑΔ κοινότητα. Μπορεί η ομοφυλοφιλία να αποποινικοποιήθηκε στο 2001, αλλά η ΛΟΑΔ κοινότητα υφίσταται την παρενόχληση και τη βιαιότητα της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων του εκβιασμού, του εκφοβισμού, της δωροδοκίας και καταπάτησης της ιδιωτικότητας. ΛΟΑΔ άτομα διακινδυνεύουν τη απέλαση από τα σπίτια τους και την απόλυση από τις εργασίες τους. Δεν έχουν καμία νομική προστασία ενάντια στη διάκριση. Η ομοφοβικές προκαταλήψεις, οι απειλές και η βία είναι συστηματικά. ”

 “Οι διοργανωτές της Eurovision πρέπει να επιδιώξουν τις εγγυήσεις από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ότι θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα,. Ότι οι επισκέπτες του χρόνου δεν θα υπάρξουν θύματα και ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο τα εθνικά όσο και τα ξένα θα έχουν την ελευθερία του λόγου και χωρίς παρενόχληση από την κυβέρνηση. ”

 Το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί αρνητική αναφορά , σε θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε όλα τα μέτωπα. Περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία, την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καταστέλλει ειρηνικές διαμαρτυρίες, βασανίζει πολικούς κρατούμενους και φυλακίζει τα ενεργά στελέχη της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Jabbar Savalanli, ένα μέλος του Λαϊκού Μετώπου Κόμμα της αντιπολίτευσης, φυλακίστηκε για δυόμιση χρόνια με ψευδείς κατηγορίες. Εννέα δημοσιογράφοι και bloggers είναι αυτήν την περίοδο στη φυλακή γιατί εκφράζουν αντίθετες απόψεις με αυτή της κυβέρνησης. ” δηλώνει μεταξύ άλλων ο Tatchell.

Πρόσφατες καταγγελίες

Ο 20χρονος ακτιβιστής της αντιπολιτευτικής νεολαίας, Jabbar Savalan, που συνελήφθη στο Αζερμπαϊτζάν στις 5 Φεβρουαρίου, καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών. Όμως, οι υποστηρικτές και φίλοι του, καθώς και πολλές οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του τύπου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως ο Javalan συνελήφθη λόγω εκκλήσεων που έκανε στο Facebook για την οργάνωση διαδηλώσεων στο Αζερμπαϊτζάν, μετά τις δημοφιλείς εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Σε ανακοίνωση τύπου μετά την έκδοση της ετυμηγορίας την Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως θεωρεί το νεαρό ακτιβιστή πολιτικό κρατούμενο.

“Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός πως ο Jabbar Savalan καταδικάστηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες,” είπε ο John Dalhuisen, αναπληρωτής διευθυντής των προγραμμάτων Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Είναι φανερό πως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δικάστηκε και πλέον καταδικάστηκε ήταν για να τιμωρηθεί για -και να αποτραπούν άλλοι από- την υποδαύλιση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, εμπνευσμένων από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Ο Jabbar Savalan τιμωρείται για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης.”

“Ο Jabbar Savalan καταδικάστηκε παρά την διενέργεια εξέτασης αίματος, που έδειξε πως δεν είχε χρησιμοποιήσει ναρκωτικά. Η καταδίκη βασίστηκε ως επί το πλείστον σε ομολογία που αναγκάστηκε να υπογράψει και έχει αναιρέσει έκτοτε. Κατά την διάρκεια της ανάκρισης, δεν του επιτράπηκε πρόσβαση σε δικηγόρο.”

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!