Εδώ και λίγους μήνες ένα νέο εστιατόριο έχει κάνει την εμφάνισή του στο Γκάζι. Ο “Μεξικανός” στέκει περήφανος στο πάντρεμα δύο μικρών δρόμων (Ιάκχου & Ευμολπιδών) έτοιμος να ταξιδέψει τους θαμώνες του σε ένα γευστικό ταξίδι στη χώρα των Μάγιας και των Αζτέκων. Εδώ θα βρεις αυθεντικές μεξικάνικες συνταγές και δροσερά κοκτέιλ. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν αρκετοί φίλοι μου Λατίνοι, “Κανένα πρόβλημα δεν φαίνεται τόσο μεγάλο όταν συνοδεύεται από μια αυθεντική margarita!

Εμείς, αφού πρώτα απολαύσαμε ένα πλούσιο γεύμα, βρεθήκαμε για λίγο με τον Victor Mayo, ιδιοκτήτη του εστιατορίου (Μεξικανός και ο ίδιος) σε μια προσπάθεια να τον ανακρίνουμε (φταίνε και αυτές οι margatiras).

Πρόκειται για το δεύτερο εστιατόριο με τη ίδια επωνυμία. Ο πρώτος “Μεξικανός” άνοιξε στου Ζωγράφου; Πως ξεκίνησε όλο αυτό;

Το πρώτο μαγαζί το άνοιξα πριν 5 χρόνια. Στο γκάζι είμαι 7 μήνες περίπου. Ο στόχος μου ήταν μέσα από το φαγητό να μεταφέρω τον πολιτισμό της χώρας μου. Γιατί στην Ευρώπη υπάρχουν μεν αρκετά μεξικάνικα φαγητά τα οποία όμως δεν αμιγώς μεξικάνικα. Είναι tex– mex. Πρόκειται δηλαδή για ένα φαγητό που έχει δημιουργηθεί από άτομα της Λατινικής Αμερικής ή από άτομα της κεντρικής Αμερικής που έχουν επισκεφθεί το Μεξικό. Η κουζίνα αυτή όμως έχει υποστεί αρκετές αλλαγές που δεν κάνει πλέον αυθεντικό το φαγητό. Για αυτό εγώ με τη δική μου προσπάθεια θέλω να μεταφέρω τον αυθεντικό μεξικάνικο φαγητό και κατ΄επέκταση και τον πολιτισμό.

Γιατί εμείς έχουμε πιάτα που δεν είναι μόνο fajitas και burritos, αλλά έχουμε πιάτα παραδοσιακά. Για αυτό όταν μου δίνεται η ευκαιρία προσπαθώ να εξηγήσω από που έρχεται το κάθε πιάτο. Την ιστορία του.

Και γιατί επέλεξες να έρθεις στο Γκάζι;

Αρχικά ήταν θέμα χώρου. Σε άλλες περιοχές υπήρχαν ήδη αντίστοιχα εστιατόρια. Σκεφτόμουν στα Πετράλωνα, αλλά δεν έβρισκα κάτι. Τελικά, βρήκα εδώ και είπαμε να το προσπαθήσουμε.

Το ότι πρόκειται για μια περιοχή με αρκετό gay κόσμο, επηρέασε την απόφαση σου να ανοίξεις ένα μαγαζί εδώ;

Ναι, γιατί πίστευα ότι θα έχω μπροστά μου μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων. Εδώ δεν έχεις να κάνεις μόνο με τον κόσμο που μένει στην περιοχή, δεν είναι τόσο τοπικό. Έχει τουρίστες, Έλληνες, όλες τις ηλικίες κλπ. Αυτό σημαίνει επίσης ότι κι ο τρόπος αντιμετώπισης τον ανθρώπων είναι διαφορετικός. Έχει άλλες απαιτήσεις.Πρόκειται δηλαδή για ένα gay friendly μαγαζί;

Θα έλεγα ναι! Ξέρεις οι Μεξικανοί είμαστε ένας λαός που βρίσκεται πολύ κοντά με το gay περιβάλλον. Εκεί η κοινότητα είναι πολύ ανοιχτή. Θυμάμαι από πολύ μικρός να βλέπω gay ζευγάρια. Νιώθουμε πολύ άνετα με αυτό. Να φανταστείς πρόσφατα διάβασα ότι ο δήμαρχος της πόλης του Μεξικό, δήλωσε ότι θα καλύψει τον γάμο σε όποιο gay ζευγάρι επιθυμεί να παντρευτεί στο δημαρχείο! Είμαστε ανοικτοί στο οτιδήποτε!

Αν δηλαδή έβλεπες ένα gay ζευγάρι να φιλιέται στο μαγαζί σου, θα είχες πρόβλημα;

Όχι!

Και αν κάποιος άλλος πελάτης έκανε παράπονα, εσύ πως θα αντιδρούσες;

Η απάντηση που θα τους έδινα είναι πολύ απλή. Θα τους έλεγα ότι ζούμε σε μια χώρα ελεύθερη και ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Το να φιλιούνται για παράδειγμα άνδρες ή να κυκλοφορούν χέρι χέρι. Το έχω δει πολλές φορές. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει και να περνά καλά.

Στην Ελλάδα “οι διεθνείς κουζίνες” συνήθως θεωρούνται και ακριβές. Στη δική σου περίπτωση συμβαίνει αυτό;

Στη δική μας περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για να σου μιλήσω ειλικρινά, έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο target group. Απευθύνομαι σε φοιτητές και γενικά σε απλό κόσμο. Για αυτό η αναλογία ποσότητας και ποιότητας είναι καλή. Κάποιος δηλαδή που θέλει να ξοδέψει 10 ευρώ για ένα πιάτο, θα φάει και πολύ και καλά!

Αρέσει στους Έλληνες το μεξικάνικο φαγητό;

Ο Έλληνες γενικά πιστεύω είναι αρκετά παραδοσιακοί. Παρόλα αυτά οι καινούριες γενιές είναι πολύ ανοιχτές πάνω σε αυτό. Θέλουν να δοκιμάσουν.

Τι θα πρότεινες σε κάποιον που θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι αρκετά παραδοσιακό;

Εξαρτάται από τι του αρέσει. Αν του αρέσει το καυτερό ή όχι για παράδειγμα. Δεν είναι πάντως μόνο τα fajitas και burritos. Έχουμε και άλλα πιάτα που είναι πιο παραδοσιακά. Το δικό μου αγαπημένο πιάτο είναι τα chilaquiles. Είναι κάτι σαν το ελληνικό παστίτσιο με πίτες καλαμποκιού, κοτόπουλο με λίγο καυτερή σάλτσα και τυρί απλωμένα σε στρώματα και ψημένα στο φούρνο. Κάτι πολύ παραδοσιακό.

Για ποιο λόγο κάποιος να επιλέξει τον “Μεξικανό” για να φάει;

Για να δοκιμάσει αυθεντικό μεξικάνικο φαγητό -όχι παραλλαγές ή για να δοκιμάσει μια αυθεντική μεξικάνικη μαργαρίτα. Προσπαθώ όσο περισσότερο μπορώ να παραμένω πιστός στις αυθεντικές μεξικάνικες συνταγές. Και χαίρομαι γιατί το ακούω και από γνωστούς μου που έρχονται από το Μεξικό και μένουν αρκετά ικανοποιημένοι. Είναι αυθεντικό.

[infobox maintitle=»O Mexikanos» subtitle=»Δευτέρα-Πέμπτη: από τις 18.00, Παρασκευή-Κυριακή: από τις 14.00 Τιμές: από 18 ευρώ/άτομο, από 7 ευρώ (cocktail) Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, Γκάζι, Αθήνα Τηλ. +30 210 3421142 info@mexicanos.gr www.mexicanos.gr» bg=»orange» color=»black» opacity=»off» space=»30″ link=»no link»]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι «πετάω στα αστέρια». Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ’ το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία… Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο… θα με βρείτε στο bill_thanau@yahoo.gr. Cu!