Ιρλανδία: Μαζική συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τους gay γάμους

23/05/2015

ireland-gay-marriage-referendum2.siΕν αναμονή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την νομιμοποίηση του gay γάμου μεταξύ βρίσκεται η Ιρλανδία.

Οι κάλπες έκλεισαν και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η συμμετοχή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Στο Δουβλίνο ξεπερνάει το 60%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν σε άνετη επικράτηση του ναι.

Υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έχει ταχθεί το σύνολο των πολιτικών κομμάτων καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

«Ναι» ψηφίζει και ένα ζευγάρι νιόπαντρων. Από την εκκλησία πήγαν απευθείας σε ένα εκλογικό κέντρο για να στηρίξουν την επιλογή τους.

«Είναι ζήτημα ισότητας. Κανείς δεν μας είπε αν μπορούμε να παντρευτούμε ή όχι. Ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα να παντρεύεται το πρόσωπο που αγαπάει, όπως εμείς σήμερα. Τόσο απλά, είναι ζήτημα ισότητας», δήλωσε η νύφη.

Τα σκάνδαλα παιδοφιλίας έχουν αποδυναμώσει τις θέσεις της άλλοτε πανίσχυρης Καθολικής Εκκλησίας, η οποία εκφράζει επιφυλάξεις.

Το ρεύμα υπέρ του «ναι» ωστόσο, είναι ισχυρό. Πολλοί Ιρλανδοί, κάτοικοι εξωτερικού, επέστρεψαν στην πατρίδα ειδικά για να ψηφίσουν. Χιλιάδες έφτασαν στο Δουβλίνο από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, ακόμα και από την μακρινή Αυστραλία.

Η Ιρλανδία ήταν η τελευταία δυτικοευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία, το 1993.

Εάν το «ναι» επικρατήσει, θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εγκρίνει τον γάμο ομοφυλόφιλων, μέσω δημοψηφίσματος.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα του Σαββάτου.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!