Ευρωδικαστήριο: Όχι στον αποκλεισμό gay ατόμων από την αιμοδοσία

30/04/2015

CE740352C3F35F1802C906394B078651Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε: Ο αποκλεισμός των gay ανδρών από την αιμοδοσία, ο οποίος ισχύει από το 1983 στη Γαλλία, θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί, καθώς συνιστά διάκριση βασισμένη στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο διαρκής αποκλεισμός των gay υπό την δωρεά αίματος στη χώρα λόγω των κινδύνων του AIDS δικαιολογείται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

«Η γαλλική νομοθεσία πιθανόν να περιλαμβάνει σε βάρος των ανδρών ομοφυλόφιλων μια διάκριση που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό» κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην υπόθεση ότι «ο αποκλεισμός που προβλέπεται από τη γαλλική νομοθεσία συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης μιας μολυσματικής ασθένειας», ενδέχεται να μην τηρεί την «αρχή της αναλογικότητας».

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι ο ιός HIV μπορεί να ανιχνευθεί με αποτελεσματικές τεχνικές, όπως η καραντίνα φιαλών αίματος για περίοδο είκοσι ημερών, που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο μεταξύ της μόλυνσης και του χρόνου κατά τον οποίο ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα.

Εν απουσία της διαδικασίας αυτής, «το ερωτηματολόγιο και η προσωπική συνέντευξη με έναν επαγγελματία του ιατρικού τομέα μπορούν να επιτρέψουν να αναγνωρίζονται με περισσότερη ακρίβεια οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές”, υπενθυμίζει το Δικαστήριο.

Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητεί από τη γαλλική δικαιοσύνη, η οποία είχε προσφύγει σε αυτό, να αναζητήσει λιγότερο περιοριστικές μεθόδους από τον μόνιμο αποκλεισμό από τη δωρεά αίματος.

Έχοντας προβλέψει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν ανακοίνωσε στις 12 Απριλίου ότι το ερωτηματολόγιο που δίνεται στους αιμοδότες θα πρέπει να τροποποιηθεί σύντομα ώστε να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους να είναι αιμοδότες.

Ο αποκλεισμός των gay από την αιμοδοσία τέθηκε σε ισχύ το 1983, λίγο μετά την ανακάλυψη του ιού του AIDS. Στις αρχές Απριλίου οι βουλευτές ψήφισαν μια τροποποίηση ζητώντας να τερματιστεί η απαγόρευση αυτή.

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής έκρινε στα τέλη Μαρτίου ότι η απαγόρευση πρέπει επί του παρόντος να διατηρηθεί, εν αναμονή νέων ερευνών και νέας εξέτασης του θέματος.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!