Κάποιοι από τους διασημότερους LGBT αθλητές

27/12/2014

Πάντα ο χώρος του αθλητισμού συγκέντρωνε τα περισσότερα στερεότυπα. Για αυτό ακριβώς το να είσαι “διαφορετικός” μέσα στον χώρο αυτό αποτελούσε πάντα μια δύσκολη πραγματικότητα.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιους από τους αθλητές που τόλμησαν να είναι τόσο αθλητές, όσο και ο εαυτός τους.

Τζάστιν Φασάνου

Πρόκειται ίσως για την πιο τραγική περίπτωση αθλητή που αποκάλυψε τη σεξουαλική του ταυτότητα. Ο Φασάνου έγινε ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής στη Βρετανία που η μεταγραφή του άγγιξε το 1 εκ. λίρες το 1981, όταν από την Νόργουιτς πήγε στην Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιν Κλαφ. 

Οι φήμες ότι ο νεαρός επισκέπτονταν γκέι μπαρ οργίαζαν και ο προπονητής του άδραξε την ευκαιρία να βάλει…τάξη στα αποδυτήρια: «Αν θες ψωμί που πας;», τον ρώτησε, «Στον φούρνο, υποθέτω. Αν θες αρνί μπούτι; Στο χασάπη. Επομένως γιατί συνεχίζεις να πηγαίνεις στα κωλόμπαρα με τις αδεφές;» Κάπου εκεί ο προπονητής του είχε αποφασίσει να τον τελειώσει, δίνοντας τον δανεικό ακριβώς ένα χρόνο μετά στην Σαουθάμπτον.

Βέβαια, στην αυτοβιογραφία του, ο Κλαφ ομολογεί ότι ένα από τα δύο πράγματα που μετανιώνει στη ζωή του, είναι ότι δεν αντιμετώπισε ανθρώπινα τον Φασάνου και έβαλε πάνω απ’ όλα την ηρεμία της ομάδας.

Το τραγικό τέλος του Φασάνου γράφτηκε το Μάρτιο του 1998, όταν ένας 17χρονος τον κατηγόρησε για σεξουαλικη επίθεση στις ΗΠΑ, όπου πλέον διέμενε. Ο πάλαι ποτέ ταλαντούχος ποδοσφαιριστής ανακρίθηκε από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος. Όταν αργότερα πήγαν εκ νέου να τον συλλάβουν στο σπίτι του, αυτός βρισκόταν ήδη στην Αγγλία, όπου το πρωί της 3η Μαΐου βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα εγκαταλελειμένο γκαράζ στο Λονδίνο. Στο γράμμα που είχε αφήσει ο αυτόχειρας αρνήθηκε τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι η σεξουαλική πράξη με τον 17χρονο ήταν συναινετική, όπως και ότι αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του γιατί για κάποιους, «Είμαι ήδη ένοχος. Δεν θέλω να ντροπιάσω άλλο τους φίλους και την οικογένεια μου».

Ο Φασάνου αποκάλυψε δημόσια ότι είναι γκέι το 1990, σε συνέντευξη του σε ταμπλόιντ εφημερίδα και φυσικά παραμένει ο μόνος Άγγλος ποδοσφαιριστής που το έπραξε μέχρι σήμερα.

Ανατωτιέται κανείς διαβάζοντας την ιστορία του, αν στο «Say no to Racism» που προμοτάρει με τόσο θέρμη η FIFA, αναφορικά με τις διαφορετικές εθνικότητες, θα υπάρξει η ίδια ευαισθησία και στην περίπτωση ομοφυλόφιλων αθλητών…

Τζέισον Κόλινς


Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας επαιξε 13 σεζόν στο NBA, μπαίνοντας στα ντραφτ σε ηλικία 18 ετών το 2001. Με την αποχώρηση του από την ενεργό δράση αποκάλυψε ότι είναι γκέι, ακολουθώντας στη συνέχεια καριέρα μάνατζερ, έως τον Φεβρουάριο του 2014 όταν και επέστρεψε στα παρκέ με τους Νετς. ‘Ετσι, έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής που μετέχει σε ένα από τα τέσσερα δημοφιλέστερα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Αμερικής (Μπάσκετ, Μπέιζμπολ, Φούτμπολ και Χόκεϊ) και βγήκε από την ντουλάπα. Ο Κόλινς διατηρούσε επταετή σχέση με την ΝΒΑερ Καρολίν Μους με την οποία είχαν αρραβωνιαστεί. Το 2009 λίγο πριν το γάμο, ο γαμπρός τα τίναξε όλα στον αέρα για να αποκαλύψει τέσσερα χρόνια μετά την πραγματική αιτία του διαζυγίου.

Ο Κόλινς σε αντίθεση με το Φασάνου που γινόταν αντικείμενο χλευασμού από τους συμπαίκτες του, είχε την απόλυτη στήριξη των συναθλητών του με πρώτο και καλύτερο τον πλέον διάσημο αθλητή του NBA παγκοσμίως, Kόμπε Μπράιαν. Στο πλευρό του στάθηκε ακόμη και το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός φορά τη φανέλα με το Νο 98, στη μνήμη του θύματος ρατσιστικής βίας, Μάθιου Σέπαρντ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε το 1998 μέχρι θανάτου λόγω της σεξουαλικής του προτίμησης. Όταν λοιπόν, το 2014 ο Κόλινς υπέγραψε στο Μπρούκλιν η φανέλα του έγινε ανάρπαστη στο online καταστημα του ΝΒΑ, ενώ τη μέρα που αποκάλυψε στο Sports Illustrated τα της προσωπικής του ζωής, η ιστοσελίδα έσπασε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας με 3,713 εκατομμύρια χρήστες να μπαίνουν για να διαβάσουν την εξομολόγηση του Κόλινς.

Μαρτίνα Ναβρατίλοβα


Κάτοχος 18 γκραν σλαμ στο απλό (συνολικά 167 τίτλοι) και 31 στο διπλό (συνολικά 177 τίτλοι), ή αλλιώς ο ζωντανός θρύλος του γυναικείου τένις. Τι να πρωτογράψει κανείς για την κορυφαία τενίστρια από την Τσεχοσλοβακία, η οποία παραδέχτηκε ότι είναι λεσβία το 1981 λίγο αφότου, ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Η αποκάλυψη έγινε στη διάρκεια μίας συνέντευξης στην New York Daily News, και στον δημοσιογράφο Στιβ Γκολντστάιν, ο οποίος δεν σεβάστηκε το off the record και δημοσιοποίησε την είδηση, που η Ναβρατίλοβα του είχε ζητήσει να κρατήσει έως ότου είναι έτοιμη να το κάνει η ίδια. Η Ναβρατίλοβα δεν κώλωσε και σε συνέντευξη που έδωσε σχεδόν αμέσως στην Dallas Morning News σημείωσε ότι είναι αμφιφυλόφιλη και όχι λεσβία. Τελικά βέβαια, γρήγορα ξεκαθάρισε τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, δίνοντας ταυτόχρονα αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας. Η Ναβρατίλοβα πρόσφατα, στις 15 Δεκεμβρίου παντρεύτηκε με την αγαπημένη της Γιούλια Λεμιγκόβα, αδιαφορώντας όπως πάντα για τη γνώμη των άλλων.

Μπίλι Τζιν Κινγκ

Η Αμερικανίδα τενίστρια άργησε να βρει την σεξουαλική της ταυτότητα και αυτό το αποδίδει στο αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον. Η κάτοχος 39 γκραν σλαμ (12 στο απλό) παντρεύτηκε τον Λάρι Κινγκ (ουδεμία σχέση με τον γνωστό δημοσιογράφο) το 1965, και έξι χρόνια μετά προχώρησε σε έκτρωση, την οποία δημοσιοποίησε ο σύζυγος της χωρίς τη συναίνεση της. Η ίδια στην αυτοβιογραφία της εξήγησε πολύ αργότερα ότι πήρε αυτή τη δύσκολη απόφαση διότι πίστευε ότι ο γάμος της δεν είχε αρκετά γερές βάσεις, ώστε να φέρει ένα παιδί στον κόσμο. Ημερομηνία λήξης του κοινού βίου ήταν το 1987, με την Κινγκ να έχει δηλώσει ότι κατάλαβε ότι ένιωθε έλξη για τις γυναίκες ήδη από το 1968. Το 1971 ανέπτυξε παράνομο δεσμό με την γραμματέα της Μέριλιν Μπάρνετ και δέκα χρόνια μετά η τελευταία της έκανε αγωγή ζητώντας της «διατροφή» και ουσιαστικά δημοσιοποιώντας τη σχέση τους. Το επόμενο 24ωρο είχε χάσει όλους τους χορηγούς της, ποσό που άγγιζε εκείνη την εποχή τα 2 εκατομμύρια δολάρια. Τότε σκέφτηκε να σταματήσει, όμως ευτυχώς άλλαξε γνώμη.
«Το 50% των γκέι μέχρι την ηλικία των 13 ξέρουν ποιοι είναι, εγώ ήμουν στο άλλο μισό. Δεν θα παντρευόμουν ποτέ τον Λάρι αν ήξερα. Δεν θα το έκανα ποτέ σε εκείνον. Ήμουν ερωτευμένη με το Λάρι στα 21 μου. Ήθελα να πω στους γονείς μου την αλήθεια αλλά ήταν ομοφοβικοί και έτσι έμενα στην ντουλάπα. Επίσης υπήρχαν άνθρωποι που μου έλεγαν ότι αν πω ποια είμαι θα τελειώσει η καριέρα μου στο τουρ. Έτσι έψαχνα για μεγαλύτερη ντουλάπα να χωθώ πιο βαθιά. Ήξερα ότι αν τολμούσα να ανοίξω συζήτηση στη μητέρα μου θα μου έλεγε ότι δεν μιλάμε για τέτοια πράγματα στο σπίτι», έχει δηλώσει η Κινγκ, η οποία πια είναι από τις πλέον κινητοποιημένες ακτιβίστριες αναφορικά με τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

Αντρέας Κρίγκερ


Ο ανατολικογερμανός σφαιροβόλος γεννήθηκε γυναίκα το 1966, με το όνομα Χάιντι. Μόλις στα 16 της και χωρίς να το γνωρίζει, το καθεστώς την ενέταξε στο πρόγραμμα ντόπινγκ, λαμβάνοντας ασύλληπτες ποσότητες στεροειδών αναβολικών, τα επόμενα χρόνια. Στα 18 είχε αρρενωπά χαρακτηριστικά και το 1986 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου με βολή στα 21,10 μ. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1990, γνωρίζοντας πια ότι ήταν εγκλωβισμένη σε λάθος σώμα. Έτσι, το 1997 υποβάλλεται σε εγχείριση αλλαγής φύλου και μετονομάζεται σε Αντρέας. Πλέον είναι παντρεμένος με την κολυμβήτρια Ούτε Κράουσε, η οποία ήταν επίσης θύμα του κυβερνητικού ντόπιγκ της Ανατολικής Γερμανίας.

«Είμαι χαρούμενος που είμαι άντρας», έχει δηλώσει ο Κρίγκερ συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα ήθελε να είχε το δικαίωμα να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι χωρίς να έχει λάβει χωρίς τη θέληση του ορμόνες.

Γκρεγκ Λουγκάνις


Ο γόνος του ανήλικου ζευγαριού δόθηκε για υιοθεσία 8 μηνών. Η αγάπη των ελληνοαμερικανών που τον υιοθέτησαν δεν ήταν αρκετή για να τον προστατεύσει από κακοποίηση, ακόμη και βιασμό, όπως έχει αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του. Η εφηβεία τον βρίσκει με κατάθλιψη και πρόβλημα με το ποτό. Όλα αυτά γιατί δεν ήταν ένα συνηθισμένο αγοράκι, του άρεσε ο χορός και τα ακροβατικά. Σύντομα ευτυχώς βρήκε διέξοδο στις καταδύσεις και θα κρεμάσει στο λαιμό του τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Γαλήνη όμως, θα νιώσει μόνο όταν αποκαλύψει ζωντανά στην εκπομπή της Οπρα Γουίνφρι ότι είναι γκέι και ταυτόχρονα φορέας του ιού HIV. Έκτοτε θα πρωταγωνιστήσει στις καμπάνιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και φυσικά κατά του AIDS. Το Οκτώβριο του 2013, παντρεύτηκε τον αγαπημένο του Τζόνι Σαγιό.

Ντάρεν Γιανγκ


Ο Αμερικανός αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος ενώ ήταν εν ενεργεία επαγγελματίας παλαιστής στη WWE. H έξοδος από την ντουλάπα έγινε μόλις πριν από ένα χρόνο στη διάρκεια συνέντευξης. Ο Γιανγκ δεν είναι ο μόνος παλαιστής που έχει μιλήσει δημόσια για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, ωστόσο, οι Κρις Κάνιον (γκέι) και Ορλάντο Τζόρνταν (μπάι) το έκαναν αφότου έλυσαν τη συνεργασία τους με την WWE, σε αντίθεση με τον Γιανγκ που εξακολουθεί να αγωνίζεται. Πάντως, μετά την αποκάλυψη του Γιανγκ η WWE έσπευσε τον στηρίξει με ανακοίνωση που εξέδωσε, όπως έκαναν και πολλοί συναθλητές του μέσω του twitter. O Ντάρεν Γιανγκ είναι σε σχέση τα τελευταία δύο χρόνια με τον Νικ.

Αμελί Μορεσμό

Η κάτοχος δύο γκραν σλαμ και του ασημένιου ολυμπιακού μεταλλίου από τους Αγώνες της Αθήνας ήταν μόλις 19 ετών όταν αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη σεξουαλική της ταυτότητα. Ήταν μετά την κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν, επί της Ντέιβενπορτ, όταν έσπευσε να πανηγυρίσει τον τίτλο της στην αγκαλιά της τότε αγαπημένης της, της 31χρονης Σιλβί Μπουρντόν ιδιοκτήτρια κέντρου νυχτερινής διασκέδασης. Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί, αργότερα δήλωσε στα διεθνή μέσα ότι: «Οφείλω την επιτυχία στο ότι συμφιλιώθηκα με την σεξουλικότητα μου και βρήκα την αγάπη». Η διαδρομή ως την αποκάλυψη δεν ήταν εύκολη για τη Γαλλίδα τενίστρια, αφού δεχόνταν ομοφοβικές επιθέσεις ακόμα και από συναθλήτριες της. Η Μαρτίνα Χίνγκις είχε πει ότι είναι «μισή άντρας», ενώ η Λίντσεϊ Ντέιβενπορτ ότι «παίζει σαν άντρας». Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Τότε η Μορεσμό δεν απάντησε, αφού προτίμησε να δώσει τις απαντήσεις της μέσα στο γήπεδο αποκλείοντας και τις δύο σε διοργανώσεις γκραν σλαμ.

Ίαν Θορπ

Χρόνια αρνιόταν την σεξουαλική του ταυτότητα. Τελικά η «τορπίλη» εκτοξεύτηκε από την ντουλάπα σε τηλεοπτική συνέντευξη, τον Ιούλιο του 2014. «Νιώθω άνετα να πω ότι είμαι ένας γκέι άντρας. Και δεν θέλω οι άνθρωποι να νιώθουν το ίδιο όπως εγώ. Μπορείς να μεγαλώσεις, μπορείς να νιώσεις άνετα και μπορείς να είσαι γκέι. Λέω στον κόσμο ότι είμαι γκέι και ελπίζω αυτό να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους άλλους τώρα. Και ακόμη κι αν έχεις κρατηθεί για χρόνια, είναι ευκολότερο να αποκαλύπτεσαι», δήλωσε ο Αυστραλός που έχει στο παλμαρέ του τρία χρυσά και δύο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια.

πληροφορίες: www.gazzetta.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!