Δότες αίματος και οι ομοφυλόφιλοι εισηγείται ο FDA στις ΗΠΑ

24/12/2014

2E3F8543CC3CCA4AEBDAE77F88E11191Προς άρση βαίνει η απαγόρευση που είχε επιβληθεί τη δεκαετία του 80′ εν μέσω της επιδημίας HIV/AIDS στην αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εισηγείται να επιτρέπεται πλέον σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να γίνονται δότες αίματος υπό την προϋπόθεση να μην έχουν έλθει σε σεξουαλική επαφή με άλλες άνδρες τους προηγούμενους 12 μήνες.

«Ο FDA λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να συστήσει μια αλλαγή στην απαγόρευση που ισχύει για άνδρες οι οποίοι διατηρούν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες, εφόσον η τελευταία επαφή τους έγινε έναν χρόνο πριν» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της Υπηρεσίας, Δρ. Μάργκαρετ Χάμπουργκ.

Η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 31 χρόνια, σε μια εποχή που η μάστιγα του AIDS εξαπλωνόταν με ταχείς ρυθμούς και οι γιατροί γνώριζαν ελάχιστα για τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Όσοι αντιτίθενται στην απαγόρευση εκτιμούν ότι οι επιστημονικές και ιατρικές γνώσεις που έχουν αποκτηθεί στο μεταξύ δεν δικαιολογούν ένα τόσο ακραίο μέτρο.

Ο FDA έλαβε αυτήν την απόφαση αφού τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, εξέτασε τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τα αποτελέσματα πολλών πρόσφατων μελετών, ενώ έλαβε υπόψη του και τις προτάσεις συμβουλευτικών επιτροπών στις οποίες μετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.

Με τη σχετική κίνηση οι ΗΠΑ θα ευθυγραμμιστούν με άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Αυστραλία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν επίσης άρει σχετικές απαγορεύσεις τα τελευταία έτη.

Πηγή: ΔΟΛ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!