Η Βιέννη κι επίσημα οικοδέσποινα της 60ης Eurovision

antivirus magazine διαφήμιση

ΒΙΕΝΝΗ, ΑΥΣΤΡΙΑ – Τρείς ακριβώς μήνες μετά τη νίκη της Conchita Wurst στην Κοπεγχάγη, η κρατική τηλεόραση της Αυστρίας αποφάσισε τη διοργανώτρια πόλη για τον 60ο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και η τελική απόφαση πήρε την έγκριση της EBU πριν από λίγες ώρες: αγαπημένοι μου eurofans πάμε Βιέννη κι επίσημα.

EUROVISION 2015 LOGO

Η απόφαση δεν ήταν απλή παρότι κάποιοι τη θεωρούν αναμενόμενη. Τρείς πόλεις διεκδικούσαν τη φιλοξενία του διαγωνισμό από τις αρχές του Ιούνη: Βιέννη, Γκρατζ, Ίνσμπρουκ. Η διεκδίκηση επίσης δεν ήταν μια απλή διαδικασία καθώς υπήρχαν προβλήματα αφενώς με τη διαθεσμότητα των πιθανών σταδίων σε κάθε πόλη – κάτι που ανάγκασε την κρατική τηλεόραση της Αυστρίας να αλλάξει τις ημερομηνίες του διαγωνισμού σε 19, 21 και 23 Μαϊου 2015 αλλά και σε πολιτική αντιπαράθεση καθώς η κυβέρνηση ήθελε τη Βιέννη ενώ η αντιπολίτευση το Ίνσμπρουκ.

Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και η EBU τη Βιέννη ήθελε αλλά για άλλο λόγο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) επιθυμεί κάθε χρόνο ο διαγωνισμός να γίνεται σε πόλη με άμεση προσβασιμότητα από το διεθνές της αεροδρόμιο – επάρκεια σε απευθείας πτήσεις τηρουμένων των αναλογιών από όλη την Ευρώπη και φυσικά μετράει και η διαθεσιμότητα / τιμές των υφιστάμενων ξενοδοχείων. Δηλαδή, είναι λογικό ότι αν πηγαίναμε στο Ίνσμπρουκ αφενώς τα ξενοδοχεία δεν επαρκούσαν ιδιατέρως και αφετέρου το κόστος για του ταξιδιώτες θα επιβαρυνόταν με τα εξοδα από και προς τη Βιέννη.

Stadthalle bei Nacht Architektur

Το λοιπόν, η Wiener Stadthalle θα φιλοξενήσει τον επετειακό 60ο διαγωνισμό της Eurovision και η Αυστριακή τηλεόραση κάνει ήδη ότι μπορεί για να είναι έτοιμη σαφέστατα πολύ πριν την ώρα της. Φυσικά θα πρέπει να δούνε τι θα κάνουν και με τα λέφτα καθώς προχθές ανακοινώθηκε πως η διοργάνωση της Δανίας το 2014 έπεσε έξω κατα 15 εκατομμύρια Ευρώ (φαντάσου να είχε ανακοινωθεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, θα είχαμε επανάσταση!)

Συνεχίζω με το στάδιο. Το Wiener Stadthalle βρίσκεται στην 15η περιοχή της Βιέννης και έχει σχεδιαστεί από τον Αυστριακό αρχιτέκτρονα Roland Rainer. Το χτίσιμο του ολοκληρώθηκε το 1958 και χωράει 16,000 θεατές. Το 1974 προστέθηκαν στα 6 μέρη της αρένας και ένα δημόσιο κολυμβητήριο.

Bob Dylan, Robbie Williams, Justin Bieber, Celine Dion είναι μερικά από τα ονόματα που έχουνε εμφανιστεί σε αυτή την αρένα και οι πιστοί του διαγωνισμού φαντάζομαι ανυπομονούν να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 60 χρόνια του ιστορικότερου μουσικού – και πλέον τηλεοπτικού – event της Ευρώπης! Ήδη 24 χώρες έχουνε ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Φέτος για πρώτη φορά η ημερομηνία συμμετοχής στο διαγωνισμό από μέσα Δεκέμβρη μετακινείται για μέσα Οκτώβρη ώστε οι διοργανωτές να προετοιμαστούν καλύτερα για την παραγωγή των εθνικών post cards που εμφανίζονται ανάμεσα στα τραγούδια.

πηγές: oikotimes.com / eurovision.tv / orf.at

Φώτης Κωνσταντόπουλος / www.oikotimes.com

Journalist and freelance blogger with passion about music and events. Following the Eurovision Song Contest since 1996 with the printed version and with the online edition of oikotimes.com since 2001. Working on major events like MAD VMA, MADwalk, Positive Energy Day and following travel, theatre, festival events to review them.




Δες και αυτό!