Σας συστήνουμε τις art dolls!

28/09/2013
από
antivirus magazine διαφήμιση

Οι art dolls 

είναι κούκλες που δημιουργούνται από καλλιτέχνες ως μέσα έκφρασης. H δημιουργία μιας εικαστικής κούκλας αντιπροσωπεύει μια μορφή τέχνης, η οποία προσεγγίζει απίστευτα, τον ανθρώπινο ψυχισμό.. Οι κούκλες art dolls είναι 100% χειροποίητα, πρωτότυπα και μοναδικά, συλλεκτικά αντικείμενα τέχνης.

 

Ιδιοκτήτρια και εμπνευστής των έργων αυτών είναι η Κωνσταντίνα Μώρου.

Η Κωνσταντίνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 η πρώτη της επαφή με τον πηλό ήταν στην ηλικία των 7, μέσω της μητέρας της η οποία τότε παρακολουθούσε μαθήματα κεραμικής. Μαγεύτηκε από τις πλαστικές ιδιότητες του υλικού και στα δεκαέξι της χρόνια είχε ήδη ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση αγγειοπλαστικής. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, τεχνολογία υλικών καθώς και άλλα μαθήματα και σεμινάρια τα οποία θεώρησε ότι θα συνέβαλλαν στην εξέλιξη της δουλειάς της.

 

Εμείς είδαμε την δουλειά της και ενθουσιαστήκαμε. Έτσι της ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια παραπάνω…

«Πάντα με ενδιέφερε το γυναικείο σώμα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έφτιαχνα μικρά γυναικεία σώματα και κεφάλια από ότι μαλακό υλικό έβρισκα διαθέσιμο και στη συνέχεια έπαιζα μαζί τους επινοώντας απίστευτες ιστορίες με σκηνές και δράσεις πάντα με γυναίκες πρωταγωνίστριες. Συνέχισα να παίζω και να σκηνοθετώ τις δημιουργίες μου χωρίς κάποιο συγκεκριμένο στόχο μέχρι που ήρθα σε επαφή με τον κόσμο των comic. Hταν μια πραγματική αποκάλυψη για εμένα. Eνας κόσμος ονειρικός όπου μέσα από ακραίες αντιθέσεις το καλό και το κακό συνυπάρχουν αρμονικά σε μια ανορθόδοξα δομημένη συμβίωση η οποία και δεν χρειάζεται κανενός είδους επεξηγήσεις.

Ήταν ο κόσμος μου, με συνεπήρε, απορροφήθηκα εντελώς

Στα όνειρα μου ζούσα σε ένα τέτοιο κόσμο με δυναμικές γυναίκες πρωταγωνίστριες και αναζητούσα για πολλά χρόνια έναν τρόπο να τις αναπαραστήσω, να τις ανασύρω από μέσα μου και να τις φέρω στη ζωή χωρίς όμως να χάσουν τη μυστηριώδη γοητεία που έχουν στην ονειρική τους διάσταση. άρχισα να δουλεύω διάφορες ιδέες σχετικά με το γυναικείο σώμα χρησιμοποιώντας πηλό.

Τα γλυπτά σώματα που δημιουργούσα εξελίσσονταν συνεχώς αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν απέδιδε ικανοποιητικά το φανταστικό κόσμο που με βασάνιζε μέσα μου. Kάτι έλειπε. Xρειαζόμουν ένα νέο διαφορετικό στοιχείο, κάτι σαν μαγικό άγγιγμα, που θα μεταμόρφωνε τα γλυπτά μου, θα τους χάριζε ελευθερία και «ζωντάνια» και θα έφερνε τη γυναικεία φύση σε πρώτο πλάνο να υπερισχύει απέναντι στη γλυπτική παραστατικότητα. Όταν για πρώτη φορά είδα μια κούκλα με αρθρώσεις (bjd art doll ) συνειδητοποίησα με μιας τι ήταν αυτό που μέχρι τότε μου διέφευγε και δεν κατάφερνα να συνειδητοποιήσω.

Οι bjd art dolls

είναι μοντέρνα γλυπτά που χωρίς να κινούνται αυτόνομα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν αναρίθμητες στάσεις στον κορμό τα άκρα και το κεφάλι χρησιμοποιώντας τις 13 κινητές κλειδώσεις που υπάρχουν στα διάφορα μέλη του σώματος τους. Αυτή η ιδιαιτερότητα ζωντανεύει τα γλυπτά, τα ελευθερώνει από τη μαρμαρωμένη στωικότητα τους και τα μεταμορφώνει σε άκρως εντυπωσιακές παρουσίες στο χώρο. Ήταν ακριβώς το στοιχείο που έψαχνα αυτό που χρειάζονταν οι γυναίκες μου.

Γοητευτικές τώρα μέσα στα άψογα στιλιζαρισμένα κοστούμια τους, που είναι σχεδιασμένα ειδικά για κάθε χαρακτήρα, εκπέμπουν τη φωτεινότητα και τη λάμψη που τους χαρίζει η πορσελάνη ενώ την όλη αμφίεση συμπληρώνουν οι περούκες και το ανάλογο μακιγιάζ. Αυτές είναι οι πρωταγωνίστριες των ονείρων μου, δυναμικές γυναικείες παρουσίες που βρίσκονται ανάμεσα μας και λειτουργώντας διαδραστικά ζουν έντονα τα πάθη και τις αδυναμίες τους ενσαρκώνοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό ρόλο.

 

Η τέχνη των art dolls στην Ελλάδα είναι κάτι σχετικά καινούργιο – ας διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για μαριονέτες που είναι γνωστές και υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι δημιουργοί τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Στην πρώτη μου ατομική έκθεση το 2011 το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις κούκλες μου αλλά οι αγοραστές ήταν ξένοι – στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συλλέκτες για την τέχνη αυτή. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και στο εξωτερικό παίρνοντας μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς όπου ένα χρόνο μετά το 2012 είχα την τύχη να βραβευτώ. Η επόμενη κίνηση είναι Μόσχα, τον Δεκέμβριο θα δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στην μεγαλύτερη έκθεση κούκλας στον κόσμο δίπλα σε γνωστά και αναγνωρισμένα ονόματα αυτής της τέχνης”

 

Την δουλειά της Κωνσταντίνας μπορείτε να την βρείτε εδώ:

 

 www.bjdartdolls.com

fb: konstantina morou bjd dolls

 

 

 

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!