Η καλύτερη επιλογή για Επίδαυρο: Καραθάνος και Γκόλφω στις 16 Αυγούστου

antivirus magazine διαφήμιση

Γκόλφω Λοβς Τάσσους. Έρωτες, Μίση, Θάνατοι, Αρκούδες. «Πολύ Ωραίο Έργο».
Αλλά και Επίδαυρος, «Πολύ Ωραίο Μνημείο».

Η «Γκόλφω» του Σπ. Περεσιάδη στο μοναδικό ανέβασμα του Νίκου Καραθάνου που συγκλόνισε το κοινό του Εθνικού Θεάτρου στο Ρεξ την περασμένη σεζόν ταξιδεύει για μια can’t miss παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 16 Αυγούστου.

Οι εντυπωσιακές σκηνικές κατασκευές των εύπλαστων βράχων που στήνουν μινιμαλιστικά μια ανέμελη εικόνα άλλης εποχής, το ακομπλεξάριστο αγκάλιασμα της «βλαχιάς» και της παράδοσης μας και ο φυσικά χιουμοριστικός ή άλλοτε πηγαία δραματικός τρόπος απόδοσης του κλασσικού (πανέμορφου και πλούσιου) δεκαπεντασύλλαβου αναδεικνύει στην παραμικρή λεπτομέρεια το μεγαλείο και την αληθινή διαχρονική αξία του.

Ακόμα και το αναπάντεχα στενάχωρο ξέσπασμα της Σταυρούλας που τριγυρνά μέσα στην αμίμητα σουρεάλ καρτουνίστικη στολή μιας αρκούδας έχει τη θέση του σε αυτό το μεγαλειώδες ανέβασμα, όπως αυτή μέσα από τον μονόλογο της αποκαλύπτει την ανθρωπιά της μέσα από το στερεοτυπικό της «κακιασμένο» τομάρι.

Αποκορύφωμα της προσέγγισης του Καραθάνου, η ιδιαίτερα συναισθηματική μετάβαση ανάμεσα σε τρια υποκριτικά ζευγάρια «Γκόλφω» και «Τάσσος» που υπογραμμίζουν τις συγκλονιστικές μεταβάσεις της σχέσης των χαρακτήρων αυτών. Περνάνε από τόσα κύματα, καταλήγουν όμως για πάντα ερωτευμένοι (και πάντα χώρια) στις αξέχαστες μελαγχολικές μορφές του Γιάννη Βογιατζή και της Λυδίας Φωτοπούλου.

Μια παράσταση που μέσα στη χρονιά «κέρδισε» το δικαίωμα περισσότερο από οποιαδήποτε να δοξαστεί και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

«Πολύ ωραίο έργο», όντως.

Από το Δελτίο Τύπου:

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ στις 16 Αυγούστου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΓΚΟΛΦΩ του Σπυρίδωνος Περεσιάδη

Ενα έργο με αποθεωτικές κριτικές για μία μόνο βραδιά στην Επίδαυρο.

Μία από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις της περασμένης σεζόν, η Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περεσιάδη θα ανέβει για μία μόνο παράσταση στην Επίδαυρο στις 16 Αυγούστου.

Η Γκόλφω, βουκολικό δράμα γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο, είναι η ιστορία ενός έρωτα και μιας προδοσίας που καταλήγει στο θάνατο. Στο ειδύλλιο αυτό που γράφτηκε το 1893, η Γκόλφω και ο Τάσος ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω παραμένει πιστή, ο Τάσος την προδίδει.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος με σύγχρονη ματιά μας μεταφέρει σε ένα σκοτεινό «μαύρο» όνειρο στα βουνά του Χελμού, ανανεώνοντας το έργο σκηνοθετικά και δίνοντας του νέα πνοή για μία μόνο βραδιά στην Επίδαυρο.

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Επεξεργασία κειμένου: Γιούλα Μπούνταλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Διώνη Κουρτάκη

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Ευαγγελία Θεριανού

ΔΙΑΝΟΜΗ

Γκόλφω Τάσος

Αλίκη Αλεξανδράκη Γιάννης Βογιατζής

Λυδία Φωτοπούλου Νίκος Καραθάνος

Εύη Σαουλίδου Χάρης Φραγκούλης

Κίτσος Γιάννος

Άγγελος Τριανταφύλλου Μιχάλης Σαράντης

Αστέρω Θανάσουλας

Χριστίνα Μαξούρη Γιώργος Μπινιάρης

Δήμος Σταυρούλα

Γιάννης Κότσιφας Μαρία Διακοπαναγιώτου

Ζήσης Άγγλοι περιηγητές

Άγγελος Παπαδημητρίου Αλίκη Αλεξανδράκη

Χριστίνα Μαξούρη

Άγγελος Παπαδημητρίου

Λυδία Φωτοπούλου

Στην παράσταση οι ηθοποιοί παίζουν τα παρακάτω όργανα:

Τρομπέτα Χάρης Φραγκούλης

Κλαρινέτο, μπαγλαμάς Χριστίνα Μαξούρη

Τρομπόνι Μαρία Διακοπαναγιώτου

Didgeridoo, πιανίκα, ταμπούρο Μιχάλης Σαράντης

Πιανίκα Εύη Σαουλίδου

Γκρανκάσα Λυδία Φωτοπούλου, Άγγελος Παπαδημητρίου

Πιάνο Άγγελος Τριανταφύλλου

Θερμές ευχαριστίες στους Κώστα Τζέκο και Βασίλη Παναγιωτόπουλο που δίδαξαν κλαρινέτο και τρομπόνι. Αντίστοιχα, τη Χριστίνα και τη Μαρία που πρόσφεραν τον προσωπικό τους χρόνο και την αμέριστη συμπαράστασή τους στο μουσικό μας πείραμα, τον Δημήτρη Τίγκα για τη μουσική του υποστήριξη, καθώς και καθέναν και καθεμιά από τους ηθοποιούς που μου χάρισαν την ενέργειά τους για τη ζωντανή εκτέλεση της μουσικής.

Άγγελος Τριανταφύλλου

Στην παράσταση ακούγονται ηχογραφημένα τα τραγούδια:

Βαρέθηκα την ξενιτιά, μοιρολόι της Ηπείρου

Με πήρε το παράπονο, δημοτικό τραγούδι της Ηπείρου

Τους εμβόλιμους στίχους «της αγάπης» μάς τους χάρισε η Λένα Κιτσοπούλου.

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Artracks από τον Γιώργο Πρινιωτάκη.

Συνεργάστηκαν οι μουσικοί:

Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Κώστας Τζέκος(μπάσο/κλαρινέτο), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Γιάννης Γούναρης (κόρνο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο).

Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη 40, Ζώνη (Α) 35, Ζώνη (Β) 25, φοιτ. 15, Ανω διάζωμα 10, φοιτ – άνεργοι – ΑΜΕΑ 5 ευρώ.

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.




Δες και αυτό!