Ο Balenciaga και ο Ghesquière χωρίζουν τους δρόμους τους

05/11/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση που θέλει τον Nicolas Ghesquière να αποχωρεί από τον οίκο Balenciaga. Σήμερα, ο όμιλος PPR που στην κατοχή του εκτός των άλλων βρίσκεται και ο οίκος Balenciaga,ανακοίνωσε πως με κοινή τους απόφαση ο Γάλλος σχεδιαστής Nicolas Ghesquière θα εγκαταλείψει στις 30 Νοεμβρίου 2012 το πόστο του creative director του θρυλικού οίκου Balenciaga, πόστο το οποίο ο Nicolas Ghesquière κατείχε από το 1997 .

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του PPR group, κάτω από το οποίο βρίσκεται ο οίκος Balenciaga, François-Henri Pinault δήλωσε “Ο Cristobal Balenciaga ήταν μια διάνοια που το avant garde όραμά του όρισε τα μεγαλύτερα trends της μόδας και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς σχεδιαστές. Με το ασύγκριτο ταλέντο του και την δική του καλλιτεχνική ματιά ο Nicolas Ghesquière επηρέασε τον οίκο, απόλυτα συγχρονισμένος με τη μοναδικότητά του”.

Ο Nicolas και ο οίκος που ίδρυσε ο Cristóbal Balenciaga στις αρχές του εικοστού αιώνα μετρούν ήδη δεκαπέντε χρόνια σχέσης με κριτικές που γίνονταν ανά σεζόν όλο και πιο διθυραμβικές με αποτέλεσμα ο Nicolas να θεωρείται από τους πιο σημαίνοντες σχεδιαστές της γενιάς του και το maison Balenciaga να εκτοξευθεί στο χρηματιστήριο τη μόδας.

Παρά το γεγονός ότι δε γνωρίζουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, προσωπικά θα συμφωνήσω με την Cathy Horyn ότι ο λόγος μπορεί να έχει ονοματεπώνυμο και αυτό να είναι του Hedi Slimane, ο οποίος έχει αναλάβει τον οίκο Yves Saint Laurent, ο οποίος ανήκει και αυτός στον όμιλο PPR. Στον Slimane έχουν δοθεί πολλές “ελευθερίες”, όπως το να αλλάξει την επωνυμία του ιστορικού οίκου αλλά και να σχεδιάζει από το Los Angeles και να είναι μόνο όταν είναι απαραίτητη η παρουσία του στο Παρίσι και παρά το γεγονός ότι ήταν εκτός μόδας για περίπου πέντε χρόνια και δεν είχε σχεδιάσει ποτέ μια γυναικεία σειρά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Nicolas Ghesquière, δεν θα επέλεγε να “απαλλάξει” τον οίκο για τον οποίο εργαζόταν από το Β και να μετονομάσει τον οίκο σε Alenciaga. Αντιθέτως αν έκανε μια αλλαγή, αυτή θα ήταν αποτέλεσμα του δημιουργικού του ταλέντου και όχι από φόβο να βρεθεί υπό τη σκιά ενός ονόματος-μύθου της μόδας.

Όσον αφορά στον αντικαταστάτη του, προς το παρόν δεν ανακοινώθηκε ούτε ποιος είναι ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, όπως επίσης και για τα επόμενα βήματα του ταλαντούχου Nicolas Ghesquière. Ίσως τα μελλοντικά του βήματα να τον φέρουν στον όμιλο LVMH ή να επιλέξει να κάνει “ένα μικρό διάλειμμα”.

 

Ταυτότητα

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα και τα ρολόγια.

Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας στο εξωτερικό.

Από το τεύχος 33 συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος.

E-mail : [email protected]

 

 

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!