Το τέλος του ομοφοβικού μίσους στην Ελλάδα ;

26/02/2011
από
antivirus magazine διαφήμιση

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται αναρτημένο απο χτες καινούριο σχέδιο νόμου για την “καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας”, το οποίο για πρώτη φορά ποινικοποιεί τη “διέγερση βιαιοπραγιών ή εχθροπάθειας* ” σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Το νέο νομοσχέδιο πρόκειται να αντικαταστήσει τον προηγούμενο αντιρατσιστικό νόμο 927/1979 που προστάτευε μόνο άτομα και ομάδες με βάση τη φυλή, την καταγωγή και το θρήσκευμα. Ο παλιός νόμος εισήγαγε στην ελληνική νομοθεσία τη Διεθνή Σύμβαση “περί κατάργησης κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων” που υπογράφηκε από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ το 1966. Αποτελεί δηλαδή υποχρέωση της Ελλάδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Το καινούριο νομοσχέδιο που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει για πρώτη φορά το “γενετήσιο προσανατολισμό” μαζί με τη φυλή, το θρήσκευμα και την καταγωγή. Αυξάνει την ανώτατη ποινή φυλάκισης για διέγερση μίσους σε βάρος αυτών των ατομών ή ομάδων από δύο σε τρία χρόνια και ορίζει χρηματικό πρόστιμο από χίλια ως 5 χιλιάδες ευρώ. Συμπεριλαμβάνει στις παραβάσεις την άρνηση διαπιστωμένων (βάσει δικαστικής απόφασης) εγκλημάτων πολέμου, ενώ προβλέπει ειδικές διαδικασίες για τον κολασμό αυτών των αδικημάτων όταν τελούνται μέσω του διαδικτύου από άτομα που είναι σωματικά παρόντα στην Ελλάδα.
Τέλος, στην αιτιολογική έκθεση οι συντάκτες του νομοσχεδίου ισχυρίζονται πως το νέο νομοσχέδιο εξασφαλίζει ότι η ποινική δίωξη των αδικημάτων γίνεται αυτεπάγγελτα από εισαγγελέα και “δεν εξαρτάται από τις καταγγελίες των θυμάτων που είναι ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες”. Ξεκαθαρίζεται δε, ότι για να μην υπάρξει προσβολή του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, θα πρέπει να ποινικοποιούνται μόνο οι ενέργειες που “μπορεί να παράγουν άμεσο και επικείμενο κίνδυνο στην ομαλή κοινωνική συμβίωση και τα δικαιώματα της συγκεκριμένης ομάδας”.
πηγή:http://gayrightsgreece.blogspot.com/2011/02/blog-post_23.html

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!