Βραζιλία : Η Γαλλία εμποδίζει ένα ζευγάρι Γαλλοβραζιλιάνων να «παντρευτεί»

05/03/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Για μια ακόμη φορά ένα ζευγάρι ανδρών αντιμετωπίζει δυσκολίες για να παντρευτεί. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα ζευγάρι ανδρών με διαφορετική υπηκοότητα. Ο ένας είναι Βραζιλιάνος και ο άλλος Γάλλος.

Ο Γάλλος Raphaël Guiberd δεν πίστευε σε καμία περίπτωση ότι θα αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη Γαλλία μιας και σκοπός του ήταν να παντρευτεί στη Βραζιλία με τον εδώ και πολλά χρόνια Βραζιλιάνο σύντροφο του Fabio Santana. Έτσι πήγε στο Γαλλικό Προξενείο στο Rio de Janeiro για να ζητήσει ένα πιστοποιητικό οικογειακής κατάστασης, το μόνο έγγραφο που έλειπε για να καταθέσει την αίτηση γάμου.

Το Γαλλικό προξενείο του απάντησε « Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει το gay γάμο». Ο Raphaël εξήγησε στη διπλωματική υπάλληλο ότι δεν πρόκειται για γάμο επί γαλλικού εδάφους αλλά για «σταθερή ένωση», η οποία μετά μπορεί στη Βραζιλία να αναγνωριστεί και να «μετατραπεί σε γάμο».

Μετά από είκοσι λεπτά αναμονή ο Γάλλος υποπρόξενος ήρθε και του είπε ότι « Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει το gay γάμο» και του ζήτησε να φύγει.

Ο Raphaël εξήγησε ακόμημια φορά ότι ο μελλοντικός του σύζηγος είνα Βραζιλιάνος και ότι έχει ανάγκη το πιστοποιητικό για να καταθέσει το φάκελο για γάμο και ο υποπρόξενος του απάντησε πάλι ότι πρέπει να φύγει.

« Τους είπα ότι είναι ομοφοβικοί, αλλά ούτε που αντιδράσαν» δήλωσε ο Raphaël στο δημοσιογράφο του γαλλικού ΛΟΑΔ περιοδικού TÊTU.

O Raphaël και ο Fabio, έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης ( PACS ) εδώ και μια δεκαετία, ενώ συζούν για είκοσι χρόνια. Εδώ και χρόνια κατοικούν μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας και επιθυμούσαν να παντρευτούν ώστε να μπορέσει ο Raphaël να πάρει άδεια παραμονής μόνιμου κατοίκου, όπως το επιτρέπει η νομοθεσία της Βραζιλίας.

Για το προξενείο: «υπάρχει μια σοβαρή ένδειξη που αφήνει να υποθέσει ότι ο προβλεπόμενος γάμος υφίσταται ακυρότητα» (στη Γαλλία). Για να αποκτήσει αυτό το πιστοποιητικό, το προξενείο απαντά ότι το μόνο απαραίτητο έγγραφο είναι ένα αντίγραφο πιστοποιητικού γέννησης το οποίο να έχει εκδοθεί στο διάστημα των τελευταίων ριών μηνών. Το περιστατικό έγινε στο τέλος Ιανουάριος, και ο Raphaël έχει εφεξής ένα αντίγραφο που λήγει και θα πρέπει να ξανακάνει όλες τις διαδικασίες για να αποκτήσει πάλι το απαραίτητο έγγραφο.

«Θεωρώ ότι θα ήταν ευκολότερο να κάνω τη διαδικασία στη Γαλλία, επειδή όταν είδαν ότι ήταν για έναν γάμο ανάμεσα σε άνδρες αλλάξαν ριζικά της στάσης τους . Εάν είχα πει ότι ήταν για γάμο με ένα κορίτσι, θα είχα πάρει χωρίς πρόβλημα το χαρτί».

Το TÊTU ήρθε σε επικοινωνία με το προξενείο το οποίο απάντησε μέσω e-mail «Πράγματι, σε μια ειδική περίπτωση, υπάρχει μια σοβαρή ένδειξη που αφήνει να υποθέσει ότι ο προβλεπόμενος γάμος υφίσταται την ακυρότητα στον τίτλο του άρθρου 144 του γαλλικού αστικού κώδικα».

Το άρθρο 144 του γαλλικού αστικού κώδικα ( « Ο άνδρας και η γυναίκα δε μπορούν να έρθουν σε ένωση γάμου εαν δεν είναι δεκαοχτώ ετών». ), και ο άρθρο 75, είναι τα μόνα άρθρα του αστικού κώδικα τα οποία τονίζουν ότι ο γάμος αφορά την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Στην περίπτωση όμως του ζευγαριού, η άρνηση του προξενείου να εκδόσει επίσημο έγγραφο αποτελεί σύμφωνα με τον Γαλλικό ποινικό κώδικα αδίκημα διάκρισης για λόγους «σεξουαλικού προσανατολισμού» μιας και η « μη παροχή υπηρεσίας» αποτελεί αδίκημα, όπως αναφέρει ο Γαλλικός ποινικός κώδικας στο άρθρο 225-2.

Πηγή : TÊTU
 

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα πραγματοποιηθούν στις 22 Απριλίου και 6 Μαϊού 2012.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα ( PS ) στηρίζει ανοιχτά το gay γάμο σε αντίθεση με το UMP το κόμμα του προέδρου Sarkozy.

Tο avmag.gr θα σας ενημερώνει συνεχώς για όλα τα ΛΟΑΤ θέματα, τα οποία προκύπτουν από την προεκλογική περίοδο και τις Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές.

 

 

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!