Δανία : “Έφυγε” ο Axel Axgil στα 96 του χρόνια

01/11/2011
antivirus magazine διαφήμιση
Ο Axel Axgil, που συντέλεσε όσο κανείς άλλος ώστε η Δανία να γίνει η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τις ενώσεις ατόμων του ιδίου φύλου, έφυγε σε ηλικία 96.
 
Ο κ. Axgil και ο σύντροφος του, Eigil Axgil ήταν οι πρώτοι Δανοί που παντρεύτηκαν σε μια αστική ένωση το 1989 και έγιναν με αυτές τις ενέργειες το πρώτο ομοφυλοφιλικό ζεύγος με καταχωρημένη ένωση οπουδήποτε στον κόσμο.
 
Ο γεννημένος Axel Lundahl-Madsen και ο σύντροφος του Eigil Eskildsen, πάλεψαν για να εισαγάγουν τη νομοθεσία για τις ομοφυλοφιλικές αστικές ενώσεις και ήταν οι πρώτοι μεταξύ ένδεκα ζευγών που την υπέγραψαν την 1η Οκτωβρίου 1989.
 
Δημιούργησαν το επώνυμο Axgil από τα ονόματά τους.
 
Το ζεύγος ίδρυσε την οργάνωση Forbundet το 1948, μετά από τη Διακήρυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτωντου Ο.Η.Ε .
 
Έγινε μια παν-Σκανδιναβική οργάνωση των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων και, δεδομένου ότι κάθε χώρα ανέπτυξε τη δική της εκστρατεία, επέστρεψαν στη Δανία, για να γίνει τελικά η LGBT Danmark, μια από τις παλαιότερες επιζούσες οργανώσεις ΛΟΑΔ δικαιωμάτων στον κόσμο.
 
Ο Eigil Axgil πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου 1995 σε ηλικία 73 ετών.
 
Ο Vivi Jelstrup εκπρόσωπος LGBT Danmark σε μια δήλωση είπε «Πρέπει να εντυπωσιαστείτε από τον κολοσσιαίο ενθουσιασμό του Axel Axgil καθ’ όλη τη διάρκεια της ολόκληρης ζωής του για τη βοήθεια άλλων ομοφυλοφίλων. Ανεξάρτητα από πόσο σκληρά χτυπήθηκαν, αυτός και Eigil λειτούργησαν ακούραστα.»
 
Ο Axgil, είπε, είχε ζήσει «μακρά ζωή με σκοπό στη δημιουργία μια οργάνωσης για άλλους ομοφυλοφίλους, ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε κόστος.»
 
Ο κ. Axgil πέθανε το Σάββατο. Η LGBT Danmark θα διοργανώσει μια αναμνηστική τελετή για τον Axgil στις 5 Νοεμβρίου στην δανική πόλη του Aarhus.
 
Πηγή Pink News

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!