Ιστορικό ρεκόρ: Το 28% των αμερικάνικων σειρών είχαν πέρυσι gay χαρακτήρες

28/10/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Οι φανς σειρών όπως το Glee, το Modern Family ή το The Good Wife βοήθησαν ώστε οι σειρές με ΛΟΑΔ χαρακτήρες, να αποτελέσουν πέρυσι το 28% των σειρών που μεταδίδονται στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης.

Το παρακάτω ποσοστό είναι το υψηλότερο στην ιστορία της αμερικάνικης TV και είναι ένα μόνο από τα συμπεράσματα της έρευνας της Nielsen (εταιρία που μετράει μεταξύ άλλων, τηλεθεάσεις και επισκεψιμότητα online σελίδων), για τα νέα trends της τηλεόρασης.

Η έρευνα έδειξε επίσης, πως οι σειρές με έναν η περισσότερους ΛΟΑΔ χαρακτήρες κερδίζουν το 22% της διαφημιστικής πίτας.

Αυτή την στιγμή, μια στις τέσσερις σειρές και ένα στα πέντε reality προγράμματα έχουν έναν τουλάχιστον ΛΟΑΔ χαρακτήρα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι πως τουλάχιστον 37% του χρόνου που βλέπουν τηλεόραση οι ηλικίες 12-34, είναι για σειρές με gay χαρακτήρες, ενώ οι καλύτεροι διαφημιζόμενοι σε αυτές τις σειρές είναι οι κινηματογραφικές ταινίες (28,3% του διαφημιστικού τους τζίρου) και οι αλυσίδες καταστημάτων (27,6%).

Όπως ανέφερε ο Ματ Ο’ Γκρέιντι, Executive Vice President της Nielsen, στο κομμάτι της Μέτρησης Τηλεθέασης , “Η προσθήκη ΛΟΑΔ χαρακτήρων στις τηλεοπτικές σειρές αντικατοπτρίζει την διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία της σημερινής κοινωνίας, προσπαθώντας να συμπεριλαμβάνει όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και κοινότητες.”

Παρόλα αυτά η έρευνα της Nielsen έρχεται σε μερική αντίθεση με μιαν αντίστοιχη έρευνα της GLAAD από τα τέλη Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των gay χαρακτήρων στις αμερικάνικες σειρές έπεσε στους 19 από σχεδόν 650 ρόλους, για τη σαιζόν που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 3%, σε σχέση με την σαιζόν 2010-2011, όταν οι ΛΟΑΔ χαρακτήρες ήταν 23, σε περίπου 600 ρόλους.

Ανεξάρτητα από το ποια από τις δυο έρευνες έχει περισσότερο δίκιο, το μόνο σίγουρο είναι πως σειρές όπως το True Blood, το Glee, το Modern Family, το Grey’s Anatomy ή το Desperate Housewives είναι σειρές με μεγάλη τηλεθέαση παγκοσμίως, οπότε η σημασία του να έχουν στο καστ τους gay χαρακτήρες είναι πολύ πιο ουσιαστική από αρκετές σειρές, που μπορεί μεν να μην έχουν κάποιο gay storyline, δεν έχουν, όμως, την ίδια απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό.




Δες και αυτό!