Παρίσι : Τελετή στη μνήμη του Rudolf Brazda

03/10/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Για πρώτη φορά, το γαλλικό κράτος, έθεσε υπό την αιγίδα του, ειδική τελετή μνήμης σε ομοφυλόφιλο θύμα του ολοκαυτώματος. Η τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εκκλησία Saint-Roch στο Παρίσι.

Πάνω από 200 άτομα συμμετείχαν στην ειδική τελετή μνήμης. Ο Marc Laffineur, γενικός γραμματέας του Υπουργείου αμύνης και αγωνιστών πολέμου, εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του γραφείου του.  Ο πρέσβης της Τσεχίας, πολιτικοί, μέλη ΛΟΑΔ οργανώσεων τίμησαν σε ειδική τελετή στο Παρίσι τη μνήμη του Rudolf Brazda.

Ο ηθοποιός Laurent Spielvogel διάβασε αποσπάσματα από τη βιογραφία του Rudolf Brazda, με συχνές αναφορές στη καθημερινή ζωή των ομφυλοφίλων κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Yves Lescure, διευθυντής του Ιδρύματος για τη μνήμη του ολοκαυτώματος (Fondation pour la Mémoire de la Déportation), θέλησε να υπογραμμίσει μέσα στην παρέμβασή του, την ιστορική αλήθεια της καταστολής των ομοφυλόφιλων από τους Ναζί και τη σημασία της επαγρύπνησης σήμερα, καθώς και στο στιγματισμό ατόμων λόγω των «σεξουαλικών επιλογών» τους.

Ο υπουργός στο μήνυμα του ανέφερε « Αυτή η τελετή, την οποία οφείλουμε στην οργάνωση «Οι ξεχασμένοι της μνήμης», δεν τιμά απλά τον αγώνα ενός ανθρώπου. Υπογραμμίζει την ανάγκη να χαραχθούν για πάντα στη μνήμη μας οι απάνθρωπες αυτές διώξεις, ώστε να μη τις ξεχάσουμε ποτέ. Υπογραμμίζει επίσης την επικαιρότητα της πάλης ενάντια στη διάκριση και τον αποκλεισμό».

Η τελετή έλαβε τέλος με κατάθεση στεφάνων για λογαριασμό ΛΟΑΔ οργανώσεων, του Ιδρύματος για τη μνήμη του ολοκαυτώματος, του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Île-de-France, του δημάρχου του Παρισιού και του γραμματέα του Κράτους για λογαριασμό του υπουργού αμύνης και αγωνιστών πολέμου.

Πηγή : e-llico / Photo: Quentin-Luc Lecomte

 

Ο Rudolf  Brazda, ο οποίος γεννήθηκε το 1913 από γερμανόφωνους τσέχους γονείς στη Γερμανία, ήταν μεταξύ των 15.000 ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξαιτίας της σεξουαλικής “ιδιαιτερότητάς” τους από τους Ναζί. Ο Rudolf  Brazda, πέρασε τρία χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Buchenwald, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, με αριθμό κρατουμένου 7952. Μεταφέρθηκε εκεί στις  8 Αυγούστου, 1942 και παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση του στις 11 Απριλίου 1945. Απεβίωσε τον Αύγουστο του 2011.

 

Σχετικά άρθρα στην ιστοσελίδα μας

Στο antivirus  με αφορμή  την 27η Ιανουαρίου, μέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος κάναμε ένα αφιέρωμα στα Ροζ  Τρίγωνα, ή αλλιώς τους ομοφυλόφιλους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο τεύχος 36.

 Μνημεία προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού υπάρχουν σε δίαφορες πόλεις ανά τον κόσμο όπως Amsterdam, Berlin, Bologna, Den Haag, Frankfurt am Main, Köln, Anchorage, Sydney, San Francisco και Montevideo.

Ειδικές πλάκες προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού έχουν τοποθετηθεί μεταξύ άλλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Mauthausen, Neuengamme, Dachau, Sachsenhausen και Buchenwald.

 

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!