Βελιγράδι : Η κυβερνηση απαγορεύει το Gay Pride της Κυριακής

01/10/2011
antivirus magazine διαφήμιση

« Απαγορεύουμε κάθε συγκέντρωση, το Σαββατοκύριακο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. Η αστυνομία θα αποτρέψει οποιαδήποτε συκγέντρωση με κάθε δυνατό μέσο», δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, σε δήλωση του στο τηλεοπτικό δίκτυο Β92.

«Δεν της απαγορεύουμε εξαιτίας της φύσης τους, αλλά για τη διαφύλαξη της δημοσίας τάξης και για να αποτραπεί οποιοδήποτε γεγονός το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ειρήνη» συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Δεν υπήρχε δίλλημα…είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχαν πολλά ρίσκα. Άλλωστε η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη και δε μπορεί να αποτέλεσει αντικείμενο συζήτησης» σύμπλήρωσε ο υπουργός.

«Εξαιτίας αυτών των διαδηλώσεων και ειδικότερα λόγω εκείνων που εναντιώνονται στην παρέλαση ( το Gay Pride ) αναμέναμε θερμά επεισόδια τα οποία θα έβαζαν σε κίνδυνο τη δημόσια ειρήνη και τη δημόσια τάξη, αλλά και τις επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, τις ξένες πρεσβείες, τις έδρες των πολιτικών κομμάτων. Αν η αστυνομία επέλεγε να παρέμβει θα βυθιζόμασταν σε ένα γενικό χάος» εξηγεί ο υπουργός.

Το Gay Pride του Βελιγραδίου, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο κέντρο της πόλης. Σε προηγούμενες διοργανώσεις, είχαν δημιουργηθεί επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών εθνικιστικών οργανώσεων αλλά και φιλάθλων ομάδων ποδοσφαίρου.

Δύο εθνικιστικές οργανώσεις, η Obraz ( Μετάφραση Τιμή ) και η Dveri, είχαν αναγγείλει την πρόθεση τους να οργανώσουν εκδηλώσεις και παρελάσεις κατά του gay pride.

H Obraz, είχε σκοπό να παρελάσει κοντά στο gay pride ενώ η Dveri προέβλεπε να διαδηλώσει το Σάββατο στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν, με δηλώσεις θυμού και κατάπληξης.

«Πρόκειται για συνθηκολόγηση του Κράτους με τους οχλοκράτες και τους τυράνους» δήλωσε ο Goran Mitelic, της οργανωτικής επιτροπής του gay pride, στο πρακτορείο ειδήσεων Beta.

« Είχαμε ξεκινήσει τη διοργάνωση εδώ και τέσσερις μήνες και το κράτος αλλά και η αστυνομία δεν έκαναν τίποτα για να την υπερασπιστούν», υπογράμμισε ο Goran Mitelic.

Η οργανωτική επιτροπή του gay pride του Βελιγραδίου, ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις διαδικασίες για το Gay Pride του 2012 αλλά και το ενεδεχόμενο να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

«Είναι το μόνο το ποίο μπορούμε να κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά δικαιώματα μας» δήλωσε ο Goran Mitelic.

Σε κοινό δελτίο τύπου η Inter-LGBT (διοργανώτρια του Marche des Fiertés LGBT του Παρισιού ) καθώς και οι οργανωτικές επιτροπές των Gay Pride της Lille, της Lyon, του Montpellier και του Angers ζητούν από τη Σερβική κυβέρνηση να αλλάξει θέση και να επιτρέψει τη φετινή διοργάνωση.

«Για μια ακόμη φορά, σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, η ομοφοβική ακροδεξιά κερδίζει. Η Σερβική κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει» δηλώνουν μεταξύ άλλων οι οργανωτικές επιτροπές των Γαλλικών gay pride.

Οι διοργανωτές του gay pride του Βελιγραδίου σταμάτησαν το Σάββατο την κυκλοφορία στην κύρια λεωφόρο του κέντρου του Βελιγραδίου για να τοποθετήσουν ένα πανό με την ένδειξη «Η φυσιολογική αγάπη» πριν αδειάσουν δοχεία χρώματος στα χρώματα του ουράνιου τόξου στον δρόμο, ενώ η αστυνομία κρατήθηκε σχετικά κοντά στη μικρή ομάδα των διαδηλωτών.

 

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!